Κόσμος

Εμείς βάζουμε παντού ανεμογεννήτριες και οι Σουηδοί τις ξηλώνουν!

Ο σουηδικός δήμος Mora απέκτησε ανεμογεννήτριες στο Hedbodberget στο Rättvik το 2010. Υποτίθεται πως ήταν μια «έξυπνη κλιματική» επένδυση που θα αποφέρει μακροπρόθεσμα κέρδη. Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, ο δήμος τελικά παραιτείται και απαλλάσσεται από τις ζημιογόνες επιχειρήσεις.

“Τα έσοδα είναι χαμηλότερα από ό, τι πιστεύαμε όταν αποκτήσαμε τις ανεμογεννήτριες και το ετήσιο κόστος είναι υψηλότερο, κι αυτό είναι απλώς έλλειμμα. Επιπλέον, περιμένουμε δαπανηρά μέτρα συντήρησης”, λέει η Άννα Χεντ (C), δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Siljan News .

Αλλιώς τα έλεγαν όταν ο δήμος αποκτούσε τις ανεμογεννήτριες. Η επένδυση στη συνέχεια χαρακτηρίστηκε ως «πολύ επωφελής» από τον τότε πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Peter Helander (C), ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως μέλος του κοινοβουλίου.

Μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας, ωστόσο, η δημοτική διοίκηση συνειδητοποίησε ότι απλά δεν φυσάει αρκετά στην κορυφή του Hedbodberget.

Η απόφαση πώλησης βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε από εξωτερικό φορέα που διαπίστωσε ότι το εργοστάσιο, με λογιστική αξία 21,8 εκατομμύρια SEK, έχει εύλογη αγοραία αξία μόνο 10 εκατομμυρίων SEK. Η αυξημένη αξία του αιολικού σταθμού στους λογαριασμούς προτείνεται να καταγραφεί σε σχέση με τις οικονομικές καταστάσεις του δήμου για 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, το ετήσιο κόστος του οργανισμού ανέρχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια SEK, εκ των οποίων 1,8 εκατομμύρια SEK είναι κεφαλαιουχικά έξοδα. Τα έσοδα για το 2020 προβλέπονται περίπου 1,3 εκατομμύρια SEK, με αποτέλεσμα έλλειμμα 1,7 εκατομμυρίων SEK.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ