Κόσμος

Ταραχές στο Πακιστάν για τα σκίτσα του Μωάμεθ ένα χρόνο μετά

Στο Πακιστάν, ξέσπασαν μαζικές διαμαρτυρίες για τη σύλληψη ενός Ισλαμιστή ιεροκήρυκα ο οποίος ζήτησε να απελάσει η χώρα τον Γάλλο πρέσβη λόγω των γαλλικών σκίτσων του Μωάμεθ του περασμένου έτους.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αφού η αστυνομία συνέλαβε τον Σαντ Ρίζι, αρχηγό του κόμματος υπέρ του Ισλαμικού Κινήματος Λάμπιακ, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη από τη χώρα μέχρι τις 20 Απριλίου.

Ο λόγος για αυτό το αίτημα είναι τα λόγια του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε πέρυσι ότι τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ, τα οποία εμφανίστηκαν στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, είναι ελευθερία έκφρασης.

Προς το παρόν, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, 2 αστυνομικοί και 3 διαδηλωτές έχουν ήδη πεθάνει και άλλα 580 άτομα τραυματίστηκαν. Η κυβέρνηση απέκλεισε την πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook και το Twitter, και ο ίδιος ο Rizvi κάλεσε τους υποστηρικτές του να «διασκορπιστούν ειρηνικά για το καλό της χώρας». Ωστόσο, μετά την προσευχή της Παρασκευής, οι Μουσουλμάνοι συνέχισαν να διαμαρτύρονται.

Στις 15 Απριλίου, η Γαλλική Πρεσβεία στο Πακιστάν συμβούλεψε όλους τους πολίτες και τις εταιρείες της να εγκαταλείψουν προσωρινά την ισλαμική χώρα.

Αν και οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν τις περισσότερες διαμαρτυρίες, χιλιάδες οπαδοί της Ρίζι ορκίζονται να πεθάνουν, αλλά «να υπερασπιστούν την τιμή του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ