Κόσμος

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι νεκροί παγκοσμίως

Το Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τα τρία εκατομμύρια παγκοσμίως.

Ο φόρος αίματος είναι έτσι κι αλλιώς βαρύς για την ανθρωπότητα. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ του Bloomberg, υπάρχουν δύο ακόμα λόγοι που εμπνέουν ανησυχία. Ο πρώτος είναι ότι ο δείκτης της θνησιμότητας φαίνεται να «τρέχει» πιο γρήγορα. Από την έναρξη της πανδημίας, χρειάστηκαν 8,5 μήνες για να σημειωθούν ένα εκατομμύριο θάνατοι. Μετά από 3,5 μήνες φτάσαμε στα 2 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν 3 μήνες για να πάμε στα 3 εκατομμύρια.

Το χάσμα του εμβολιασμού

O δεύτερος λόγος ανησυχίας είναι η καθυστέρηση στον εμβολιασμό και το μεγάλο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών. Παρότι ο ρυθμός του εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα, οι προβολές εξακολουθούν να δείχνουν ότι θα χρειαστούμε χρόνια για να επιτευχθεί η παγκόσμια συλλογική ανοσία (ανοσία της αγέλης), δηλαδή να εμβολιστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη.

Αυτή τη στιγμή το 40% τωνεμβολίων για τον κορωνοϊό έχει διοχετευτεί στις 27 πιο πλούσιες χώρες του κόσμου που αντιπροσωπεύουν το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε τους δείκτες να βελτιώνονται σε χώρες που προχωράει ο εμβολιασμός, όπως οι ΗΠΑ, αλλά να χειροτερεύουν σε μια σειρά από άλλες χώρες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βραζιλία του Μπολσονάρο.

Πολύ πίσω η ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στατιστικοί δείκτες που παρουσιάζει το Bloomberg, δεν αφήνουν αμφιβολία για το μέγεθος της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση των εμβολίων. Η απλή παρουσίαση των στοιχείων είναι αποκαλυπτική.

  • Το Ισραήλ είναι στο 56,9%
  • Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο 44,1%
  • Η Χιλή στο 33,8%.
  • Οι ΗΠΑ στο 31,6%.
  • Η Μεγάλη Βρετανία στο 31,1%
  • Ο μέσος όρος της ΕΕ στο 12,1%

Η Ελλάδα με 11,4% είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ , αλλά τον υπερβαίνει σε όσους έχουν πάρει δύο δόσεις (7,2% έναντι 6,5%).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ