Κόσμος

Βραζιλία: Σοκ - Διασωληνώνουν ασθενείς χωρίς αναισθητικό

Στα νοσοκομεία της Βραζιλίας τα φάρμακα για την αναισθησία, τα οποία απαιτούνται για την νάρκωση των ασθενών με COVID-19, εξαντλούνταν χθες και η κυβέρνηση επιδιώκει την επείγουσα εισαγωγή προμηθειών την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι δένουν στα κρεβάτια τους τούς βαριά νοσούντες για να τους διασωληνώσουν χωρίς επαρκή αναισθησία.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Μαρσέλου Κεϊρόγκα, δήλωσε ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ισπανία και με άλλες χώρες για να εξασφαλίσει τα επείγοντα φάρμακα.

Τα νοσοκομεία, όπως πρόσθεσε, αγωνίζονται επίσης να εξασφαλίσουν αρκετό οξυγόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εικόνα σε όλη τη Βραζιλία, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες χώρες από την πανδημία της COVID-19, ασκεί αυξανόμενη διεθνή πίεση επί του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου.

Η οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανέφερε ότι η «αποτυχημένη διαχείριση» της Βραζιλίας έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και έχει δημιουργήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή που θα μπορούσε να επιδεινωθεί και άλλο.

Η Βραζιλία έχει καταγράψει συνολικά 361.884 θανάτους από covid-19–μόνο οι ΗΠΑ έχουν περισσότερους–και 13.673.507 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότεροι Βραζιλιάνοι πεθαίνουν καθημερινά από τον ιό σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο με την μεγαλύτερη αυτή χώρα της Νότιας Αμερικής να έχει καταγράψει χθες άλλους 3.560 θανάτους.

Ο Μπολσονάρου είναι αντίθετος στα lockdown και έχει πραγματοποιήσει μεγάλες εκδηλώσεις όπου πολλές φορές έχει εμφανιστεί χωρίς μάσκα. Μόλις πρόσφατα παραδέχτηκε ότι τα εμβόλια συνιστούν πιθανή λύση της υγειονομικής κρίσης. 

Μάχη στα νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία της Βραζιλίας δίνουν μάχη για να αντεπεξέλθουν.

Το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάουλο έχουν αμφότερα σημάνει συναγερμό για ελλείψεις σε αναισθητικά φάρμακα και ο υπουργός Υγείας του Σάο Πάουλο ανακοίνωσε ότι οι δυνατότητες της πόλης να φροντίσει τους σοβαρά νοσούντες από COVID-19 βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ζούσα κάτι τέτοιο έπειτα από 20 χρόνια εργασίας στις ΜΕΘ» δήλωσε στο Reuters ο Αουρέο ντο Κάρμο Φίλιο, εντατικολόγος στο Ρίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η χρήση μηχανική υποστήριξης χωρίς αναισθησία είναι κακή πρακτική…ο ασθενής υποβάλλεται σε μια μορφή βασανιστηρίου» είπε.

Οι σοβαρά νοσούντες από COVID-19 που πασχίζουν να πάρουν ανάσα, ναρκώνονται ώστε να τους τοποθετηθεί αναπνευστήρας, μια διεισδυτική πρακτική στην οποία, φυσιολογικά, αντιδρά ο οργανισμός.

Με τις κλίνες στις ΜΕΘ να βρίσκονται κοντά ή στα όρια των δυνατοτήτων τους σε όλη τη χώρα, τα νοσοκομεία συχνά υποχρεούνται να δημιουργήσουν αυτοσχέδιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πολλές φορές στερούνται εξοπλισμού ή επαγγελματικών γνώσεων.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Globo μετέδωσε την Τετάρτη ότι σε ένα νοσοκομείο του Ρίο ασθενείς διασωληνώνονταν χωρίς αναισθητικό, αλλά δεμένοι στα κρεβάτια τους.

Το νοσοκομείο Albert Schweitzer, μέσω του γραφείου Τύπου της πόλης του Ρίο που το διαχειρίζεται, ανακοίνωσε ότι υπάρχει έλλειψη σε αναισθητικά φάρμακα για την διασωλήνωση αλλά ότι χρησιμοποιούνται υποκατάστατα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θυσιάζεται η ιατρική φροντίδα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μηχανικοί περιορισμοί χρησιμοποιούνται μόνο κατόπιν ιατρικής εντολής.

Η πόλη του Ρίο ανακοίνωσε ότι μια παρτίδα φαρμάκων για διασωλήνωση επρόκειτο να φθάσει την Πέμπτη. Το Σάο Πάουλο απέδωσε την έλλειψη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Η ανευθυνότητα και η παραμέληση των Βραζιλιάνων είναι απίστευτη» έγραψε στο Twitter ο κυβερνήτης του Σάο Πάουλο Ζοάο Ντορία. 

«Αποτυχημένη διαχείριση»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την τραγωδία.

«Πάνω από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, η αποτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο Χρήστος Χρήστου, γιατρός και πρόεδρος των ΓΧΣ.

«Κάθε εβδομάδα υπάρχει ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων–τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη και ακόμη δεν υπάρχει κάποια συντονισμένη κεντρική απάντηση» πρόσθεσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σημειώνοντας μάλιστα ότι η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μπολσονάρου έχει ανοιχτά αντιτεθεί στις τοπικές αρχές που ζητούσαν την επιβολή λοκντάουν λέγοντας ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν ανάγκη να συνεχίσουν την κανονική ζωή τους και ότι οι απολύσεις είναι πιο επικίνδυνες από τον ιό.

Η γενική διευθύντρια της μκο Μίνι Νικολάι δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στην πιο μεταδοτική βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού, γνωστή ως P.1. «Η παραλλαγή P.1 είναι σαφώς ένα πρόβλημα, αλλά αυτό δεν εξηγεί την κατάσταση στη Βραζιλία» λέει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ