Κόσμος

Ειδική ανάλυση γεωπολιτικής: Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά κοινά συμφέροντα

Η νέα γεωπολιτική ενοποιεί τον σχεδιασμό ως άξονα μεταξύ της εθνικής πολιτικής και της εξωτερικής πολιτικής, αναφέρει σε εξειδικευμένη ανάλυσή του ο Manuel Paz Ramos, συνταγματάρχης του Περουβιανού Στρατού / CEEEP.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα δείχνουν σύμφωνα με τον ειδικό ότι η γεωπολιτική, τον 21ο αιώνα, θα χαρακτηριστεί από τις ακόλουθες πτυχές:

  1. Ο αντίκτυπος της οικονομίας σε μια αγορά που δεν έχει σημαία ή εθνικότητα

  2. η τεχνολογία ως καθοριστική μεταβλητή,

  3. η υποκατάσταση του ανταγωνισμού για συνεργασία,

  4. το θέμα της αειφόρου ή βιώσιμης ανάπτυξης στο πλαίσιο μιας υπερεθνικής πολιτικής φροντίδας του περιβάλλοντος και

  5. την προώθηση της δημοκρατίας με ασφάλεια ως θεμελιώδες στοιχείο για την ανάπτυξη και την ευημερία.

 

 

Πώς μπορούμε να ποσοτικοποιήσουμε τη δύναμη ενός κράτους;

 

Για να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, τα οικονομετρικά μοντέλα διευκολύνουν τον προσδιορισμό της εθνικής ισχύος, λαμβάνοντας ως την κύρια μεταβλητή τον αριθμό των τετραγωνικών χιλιομέτρων που διαθέτει ένα κράτος. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή, τόσο μεγαλύτερη ισχύς. Ωστόσο, προς το παρόν αυτή η μεταβλητή μπορεί να χάσει αξία, εάν ένα κράτος δεν έχει επαρκή τεχνολογική πρόοδο για την ανάπτυξή του. Κατά συνέπεια, οι γεωπολιτικές αρχές και θεωρίες που ανταποκρίνονται σε μια ποιοτική μελέτη που ισχυρίζονται ότι εκφράζονται ποσοτικά από τα μαθηματικά εργαλεία είναι αρκετά σχετικές.

 

Ο τομέας του κυβερνοχώρου

 

Στον τομέα του κυβερνοχώρου, η έλλειψη διεθνούς κανονιστικού πλαισίου διευκολύνει την κατανόηση των κινδύνων στους οποίους εκτίθενται τα κράτη - και, συνεπώς, οι άνθρωποι, υποστηρίζει ο ειδικός αναλυτής. .

 

Αφού αναλύει και τις υπόλοιπες πτυχές καταλήγει στο συμπέρασμα πως “η νέα προοπτική της γεωπολιτικής οδηγεί σε μια νέα ματιά στις πολυδιάστατες σχέσεις ασφάλειας και ενδιαφέροντος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομοίως, ο στρατηγικός σχεδιασμός στον οποίο οι εθνικοί στόχοι εσωτερικεύονται από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και είναι επίσης σύμφωνοι με το διεθνές πλαίσιο θα διευκολύνει την πορεία ανάπτυξης ενός κράτους”.

“Από την άλλη πλευρά, η ευκαιρία των κρατών να προσχωρήσουν σε υπερεθνικούς οργανισμούς και οι ευκαιρίες εξωτερικού εμπορίου ενισχύουν το εθνικό δυναμικό και την δύναμη. Υπό αυτήν την έννοια , είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι τα κράτη - σε διεθνές πλαίσιο - δεν έχουν φίλους, αλλά κοινά συμφέροντα όπου τα μέσα εθνικής εξουσίας αλληλοσυμπληρώνονται για να έχουν βάρος και ικανότητα διαπραγμάτευσης.. Κατά συνέπεια, η γεωπολιτική πρέπει να γίνει κατανοητή ως η μέθοδος μελέτης που επιτρέπει στα βασικά κομμάτια ενός κράτους να μετακινηθούν στρατηγικά μέσα στο μεγάλο διεθνές συμβούλιο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...
Οπλικά συστήματα 0

Φορητές κυψέλες καυσίμου στις Ελληνικές ΕΔ! Τι είναι και γιατί αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο πεδίο της μάχης;

Οι ΕΔ μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με την απόκτηση φορητών κυψελών καυσίμου, αφού αυτές έχουν πληθώρα αξιόπιστων...