Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Το Πακιστάν ενισχύει τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων του Πακιστάν και της Τουρκίας Στρατηγός Nadeem Raza και Στρατηγός  Τουρκίας Yasar Guler αντίστοιχα, συναντήθηκαν και συζήτησαν  για θέματα συνεργασίας τους  σε διάφορα στρατιωτικά προγράμματα και  τρέχοντα γεωπολιτικά θέματα , κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρώτος στην Τουρκία από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου.

Το Πακιστάν βοηθά την Τουρκία να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και να ελέγξει το Αφγανιστάν με την επέκταση της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Τσιπ Ερντογάν στη χώρα.

Ο Γκούλερ απέδωσε επίσης το κορυφαίο στρατιωτικό βραβείο της Τουρκίας «Λεγεώνα της Αξίας» στον Ρατζά για τις «υπηρεσίες του για την προώθηση των αμυντικών δεσμών Πακιστάν-Τουρκίας» κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Στην ατζέντα των  συζητήσεων των δύο Στρατηγών ήταν η προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων της Τουρκίας και του Πακιστάν στο Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν θέλει επίσης οι τουρκικές δυνάμεις να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, καθώς αναμένεται απόσυρση των  δυνάμεων τους  εν μέσω της τρέχουσας Διαδικασίας Ειρήνης του Αφγανιστάν και των Διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη χώρα

Επιπλέον, το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης ότι με τη βοήθεια του Δικτύου Haqqani (HQN), έχει ήδη καταφέρει να πείσει τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν στις τουρκικές δυνάμεις να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους, καθώς και να στείλουν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανιστάν.

Ο Πακιστανός Στρατηγός συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ  και συζήτησε μαζί του σχετικά με το περιεχόμενο και τη μορφή ανάπτυξης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, διαβεβαιώνοντάς τον  κάθε δυνατή βοήθεια εκ μέρους του Πακιστάν.

Και οι δύο ωστόσο είναι προβληματισμένοι σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση-χειρισμό  τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος και το HQN για τη δημιουργία ενός πιο ευνοϊκού-ασφαλούς περιβάλλοντος στο Αφγανιστάν, για την Τουρκία.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την Τουρκία εάν αναπτύξει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που διαφεύγουν από τη Συρία στο Αφγανιστάν.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου πλαισίου  όπου οι τρομοκράτες της περιοχής καθώς και εκείνοι από το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσαν να ενεργούν μαζί.

Εκτός από την υποστήριξη της Τουρκίας στο φιλόδοξο σχέδιό της στο Αφγανιστάν, ένα άλλο κίνητρο πίσω από την επίσκεψη ήταν η γρήγορη ένταξη της Τουρκίας ως μέρος του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC) και η επιτάχυνση της οικοδόμησης συμμαχίας μεταξύ των τριών.

Πληροφορίες θέλουν το Πακιστάν συνεργάζεται με την Τουρκία και την Κίνα στην ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.

Η ιδέα είναι να συγκεντρωθούν οι γνώσεις και οι ικανότητες των τριών χωρών για την αμοιβαία ανάπτυξη drone και μαχητικών αεροσκαφών.

Ο πακιστανικός στρατός βλέπει ένα τεράστιο δυναμικό σύγκλισης της τουρκικής εμπειρογνωμοσύνης σε drone και της κινεζικής εμπειρίας σε μαχητικά αεροσκάφη για την ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος των τριών χωρών.

Η εμφάνιση ενός συνδέσμου Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα  και ο συντονισμός του Πακιστάν για την ανάπτυξη ικανοτήτων των τριών χωρών έχουν ήδη επισημανθεί από MME.

Ο Ερντογάν έχει ήδη εκφράσει την βούλησή  του για την ανάπτυξη της «ατομικής βόμβας του Χαλιφάτου» για την εκπλήρωση των νεοοθωμανικών φιλοδοξιών του και η Κίνα και το Πακιστάν αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη πώληση πυραύλων 

Εκτίμηση

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί  μέσω Αφγανιστάν να "πουλήσει" εκδούλευση σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ , αντικαθιστώντας η ίδια τις δυνάμεις τους.

Αυτό όμως θέλει να το πράξει για ίδιο όφελος προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή ροή κινεζικών προϊόντων μέσω της διαδρομής Κίνας- Πακιστάν- Αφγανιστάν- Ιράν με την οποία είναι σύμμαχος χώρα η ίδια βάση του Συμφώνου της Αστάνα και στη συνέχεια προς το έδαφός της , είτε μέσω  Πακιστάν- Αφγανιστάν -Τουρκμενιστάν-Κασπίας-Αζερμπαϊτζαν-Τουρκίας. Η Τουρκία παρέχοντας αυτή την εκδούλευση σε Κίνα και Πακιστάν προσβλέπει στην απόκτηση πυρηνικών όπλων και μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

ΕΕ και ΗΠΑ δεν θα πρέπει να επιτρέψουν στην Τουρκία αυτή τη διείσδυση στο Αφγανιστάν, αφού η Τουρκία θα λειτουργήσει ως "δούρειος ίππος", εξυπηρετώντας τα δικά της συμφέροντα, αλλά και τα κινεζικά.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η ευόδωση του δρόμου του μεταξιού από την Κίνα, χερσαία και σιδηροδρομική, θα μειώσει σημαντικότατα τις θαλάσσιες εμπορικές μεταφορές της Κίνας, μειώνοντας την αξία του Πειραιά σε βάθος χρόνου για  προώθηση των προϊόντων της στην Ευρώπη.

Το αντίθετο θα αναβαθμήσει στρατηγικά την Τουρκία, αφού εκεί θα καταλήγουν όλες οι οδοί του "δρόμου του μεταξιού". Κομβικό ρόλο για τις ΗΠΑ , προκειμένου να ανασχέσουν την κινεζική προέλαση με στόχο την Ευρώπη , θα παίξουν το status  στο Αφγανιστάν, αλλά και οι Κούρδοι, αφού όλοι οι δρόμοι θα περνάνε από την ΝΑ Τουρκία, όπου αυτοί διαβιούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές