Κόσμος

Κουστουρίτσα: Ένας άνθρωπος χωρίς Θεό μπορεί να κυβερνηθεί σαν ένα κοπάδι προβάτων

Ο διάσημος Ευρωπαίος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και συνθέτης Emir Kusturica είναι πεπεισμένος ότι η νέα εποχή σκοτώνει τη δημιουργικότητα σε ένα άτομο, καθιστώντας τον όλο και περισσότερο σαν ζώο. Κατά την άποψή του, η σύγχρονη εποχή δημιούργησε μια νέα ιδέα ότι ο «πραγματικός» είναι ένας άνθρωπος χωρίς Θεό - ένας καταναλωτής που δέχεται τις πολυεθνικές εταιρείες και είναι εξίσου εύκολος στη διαχείριση όπως «ένα κοπάδι προβάτων ή αγελάδων».

Ο τύπος αυτού του νέου ατόμου, ο σκηνοθέτης είναι πεπεισμένος, πως καταστρέφει τον πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης και καταστρέφει τη χριστιανική της ταυτότητα.

Ο Κουστούριτσα μίλησε για την υποβάθμιση ενός ατόμου στον δυτικό πολιτισμό, την παγκόσμια κρίση, την ανάγκη προστασίας και της σωτηρίας που βασίζεται στον ορθόδοξο πολιτισμό σε συνέντευξή του στο περιοδικό International Life.

Με το πρόσχημα μιας πανδημίας, πραγματοποιείται τώρα ο μετασχηματισμός της κοινωνίας - μια «μεγάλη επανεκκίνηση», είπε ο σκηνοθέτης. Αυτή ήταν μια συνέπεια της κρίσης που έχει κατακλύσει την Αμερική, ως ηγετική δύναμη, και ολόκληρο τον κόσμο ως σύνολο.

Η Σερβία οδηγείται επίσης στο δρόμο της υποβάθμισης. «Αυτό μπορεί να φανεί από το γεγονός ότι δεν έχουμε νόμο για την προστασία των κυριλλικών γραμμάτων μας», πιστεύει ο σκηνοθέτης. "Εάν ρωτηθεί κανείς τι είναι πιο σημαντικό για τη Σερβία – ο γάμος ομοφυλοφίλων ή η προστασία της κυριλλικής γραφής, φυσικά, η απάντηση θα ήταν η κυριλλική γραφή. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το γάμο του ιδίου φύλου και οι Σέρβοι μειώνονται λόγω θανάτων και αμβλώσεων».

Μιλώντας για τις προοπτικές υπέρβασης της γενικής κρίσης, ο Κουστούριτσα αναφέρθηκε στον Σάμουελ Χάντινγκτον. Ο συγγραφέας της έννοιας της «σύγκρουσης των πολιτισμών» έγραψε, κοιτάζοντας το μέλλον, ότι θα παραμείνουν τέσσερις πολιτισμοί, και μεταξύ αυτών οι Ορθόδοξοι. Ο διάσημος σκηνοθέτης το βλέπει ως ευκαιρία για τον εαυτό του και τη Σερβία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ