Κόσμος

Συνεργασία πετρελαϊκών εταιρειών Τουρκίας-Μ. Βρετανίας για γεωτρήσεις!

Η UK Oil & Gas PLC εταιρεία εξερεύνησης και παραγωγής με έδρα το Λονδίνο, λέει ότι ο τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων χορηγεί επίσημη συγκατάθεση στο UKOG Turkey και Aladdin Μiddle East για τη διάνοιξη της επικείμενης πηγής αξιολόγησης Basur-3, που βρίσκεται στην άδεια Resan AR / AME- UKO / K / M47-b1, b2.

Η Aladdin Middle East είναι χειριστής της Resan (50%) με τον συνεργάτη UK Oil & Gas PLC (50%).

"Η ταχεία χορήγηση συγκατάθεσης γεώτρησης από την τουρκική κυβέρνηση δείχνει περαιτέρω πώς τα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου μπορούν να προωθηθούν πιο γρήγορα και με μεγάλη  βεβαιότητα στην Τουρκία.", λέει ο διευθύνων σύμβουλος Stephen Sanderson.

Οι συνεργάτες της άδειας Resan, Νοτιοδυτική Τουρκία, ξεκίνησαν την κατασκευή της βάσης γεώτρησης αξιολόγησης Basur-3 και της πρόσβασης σε αυτό. Αυτή είναι η αρχή ενός προγράμματος εκτίμησης πετρελαίου 5 πηγαδιών και ανάλογου  προγράμματος εξερεύνησης βήμα-βήμα . (OGJ Online, 23 Ιουλίου 2020).

Το Basur-3, το πρώτο σύγχρονο σύστημα εκτίμησης που έχει σχεδιαστεί για να επιβεβαιώνει την έκταση και την εμπορικότητα της "λεκάνης πετρελαίου" Basur-Resan Mardin, βρίσκεται περίπου 1,2 χλμ. βόρεια  από το πηγάδι πετρελαίου Basur-1 του 1964

Το Basur-3 θα δοκιμάσει το βορειοδυτικό δομικό αποκορύφωμα της γεωλογικής δομής Basur-Resan 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων εντός της άδειας 305 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η "λεκάνη πετρελαίου" Mardin της Basur-Resan εκτιμάται ότι περιέχει 37,2 εκατομμύρια bbl συνολικό μεικτό μέσο όρο.

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει περίπου 60 ημέρες.

Εκτίμηση

Δύο είναι τα σημεία ενδιαφέροντος στην είδηση.

Το πρώτο είναι ότι η Μ. Βρετανία εισέρχεται δυναμικά με τουρκική κρατική έγκριση στον τομέα της έρευνας πετρελαίου-φυσικού αερίου στην χερσαία επικράτεια της Τουρκίας. Το θέμα είναι αν η Τουρκία  επιχειρήσει να κάνει κάτι ανάλογο στα ύδατα της ΝΑ Μεσογείου τόσο εντός Κυπριακής όσο και εντός ελληνικής ΑΟΖ. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε εκτός από τα τουρκικά και τα βρετανικά συμφέροντα, προκειμένου να ανακτήσει τον γεωπολιτικό της χώρο η Μ. Βρετανία  στη ΝΑ  Μεσόγειο μετά το Brexit.

Αυτό απαιτεί από την Ελλάδα- ΕΕ επαγρύπνηση και λήψη προληπτικών μέτρων

Το δεύτερο σημείο είναι ότι το Mardin είναι πολύ κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας σε περιοχή που ζούν Κούρδοι. Όλοι γνωρίζουμε τα σενάρια περί απόσχισης Κουρδικών περιοχών της ΝΑ Τουρκίας. Μάλιστα στην παρούσα φάση όπου διαγράφεται ως πολύ πιθανό η δημιουργία ημιανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στη Β. Συρία, η οποία μάλλον θα είναι  Συριακή Ομοσπονδία, οι τουρκικοί φόβοι μεγενθύνονται. Έτσι παρεμβάλουν  πετρελαϊκή εταιρεία της Μ. Βρετανίας στην περιοχή, για ανάλογη πίεση προς τις ΗΠΑ αν απαιτηθεί μελλοντικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ