Κόσμος

Άμστερνταμ: Περιορισμούς σε κάνναβη και στον σεξουαλικό τουρισμό

Το Άμστερνταμ θέλει να γυρίσει σελίδα στα προβλήματα του παρελθόντος, αλλάζοντας τουριστικό προφίλ.

Το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα βρει… μεταμορφωμένη την ολλανδική πρωτεύουσα, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι στο Άμστερνταμ προσπαθούν να εισαγάγουν περιορισμούς για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις σπιτιών, τον σεξουαλικό τουρισμό και τις πωλήσεις κάνναβης για τους επισκέπτες. Οπως φαίνεται, θέλουν να διασφαλίσουν πως τα προβλήματα δεν θα επανεμφανιστούν όταν οι ταξιδιώτες επιστρέψουν στην πόλη με το τέλος της πανδημίας.

Η λήψη μέτρων καθιστά το Άμστερνταμ μία από τις πρωτοπόρες περιοχές στην Ευρώπη που έχει κάνει κινήσεις για να ελέγξει τον υπερ-τουρισμό, που στο παρελθόν την έχει οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις -όπως έχει συμβεί σε Βαρκελώνη και Βενετία.

Ενδεικτικό είναι πως το 2019 21,7 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την πόλη, την ώρα που πληθυσμός της είναι μόλις 870.000. Δεν είναι λίγοι οι ντόπιοι που απολαμβάνουν την ησυχία στις γειτονιές τους και στο κέντρο, παρ’ όλα αυτά διαφωνούν με κάποιους από τους περιορισμούς που προωθεί η δήμαρχος Φέμκε Χαλσέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα παράπονα για το Άμστερνταμ

Τα παράπονα από τους ντόπιους ξεκίνησαν το 2013 όταν ο τουριστικός κλάδος είχε ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008. Διαμαρτύρονταν πως οι επισκέπτες ήταν αγενείς, φώναζαν στους δρόμους, έδειχναν ασέβεια στις ιερόδουλες στη γειτονιά με τα Κόκκινα Φανάρια, ενώ η βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών είχε ως αποτέλεσμα στην αύξηση των ενοικίων. Εκτοτε το Αμστερνταμ επιβάλλει κάποιους περιορισμούς -αύξηση τουριστικού φόρου, απαγόρευση ανέγερσης καινούριων ξενοδοχείων στο κέντρο και λειτουργίας νέων τουριστικών καταστημάτων-, ωστόσο ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε απόλυτα, αφού τα προβλήματα συνεχίστηκαν.

Η δήμαρχος Χαλσέμα προτείνει τέσσερα σενάρια για το μέλλον της γειτονιάς των Κόκκινων Φαναριών, μεταξύ αυτών η μετεγκατάσταση των εργαζομένων σε άλλο σημείο της πόλης για την αποσυμφόρηση του κέντρου, μια πρόταση που είχε τη στήριξη των μελών του τοπικού συμβουλίου. Ακόμη μία πρότασή της είναι να κριθεί παράνομη η πώληση κάνναβης στους τουρίστες από τα ειδικά καταστήματα coffee shops, καθώς και να απαγορευτεί πλήρως η βραχυπρόθεσμη μίσθωση κατοικιών σε τρεις γειτονιές.

Τα μέτρα, αν και εκτιμάται πως θα αποσυμφορήσουν το κέντρο της πόλης και θα αναδιαμορφώσουν το Αμστερνταμ, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο από τις εργαζόμενες του σεξοτουρισμού και τους επιχειρηματίες των καταστημάτων κάνναβης. Από τη μία, οι ιερόδουλες υποστηρίζουν ότι γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι στο ζήτημα του υπερτουρισμού, ενώ οι ιδιοκτήτες των coffee shops προειδοποιούν πως οι επισκέπτες θα στραφούν στους δρόμους για να βρουν κάνναβη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ