πυρηνικά Ιράν
Κόσμος

Εξελίξεις με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Το Ιράν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην πυρηνική συμφωνία θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες την Παρασκευή για να συζητήσουν την πιθανή επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία. Η ΕΕ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αξιωματούχοι από το Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία θα συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την προοπτική πιθανής επιστροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στο JCPOA και πώς θα διασφαλίσουν την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας από όλες τις πλευρές», ανέφερε η δήλωση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν χαιρέτισε τα νέα. «Αυτό το καλωσορίζουμε προφανώς ως θετικό βήμα επειδή είμαστε σαφείς εδώ και εβδομάδες ότι είμαστε έτοιμοι για επιστροφή και συμμόρφωση  στις δεσμεύσεις μας, αρκεί το Ιράν να  κάνει επίσης το ίδιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ned Price.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν άλλαξε τον τόνο της τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα ζητά συνομιλίες με το Ιράν και «αμοιβαία επιστροφή», ενώ νωρίτερα  είχε  σταματήσει τις αρχικές κινήσεις της για αναβίωση του JCPOA και  είχε απορρίψει την αρχική προσφορά του Ιράν για συντονισμό μεταξύ τους και  επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία.

Δείχνοντας την αυξανόμενη απογοήτευση του Ιράν προς τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν είδε «καμία σοβαρή προσπάθεια» από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να αναβιώσει τη συμφωνία.

"Το γεγονός είναι ότι, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να αναβιώσει το JCPOA ανά πάσα στιγμή, καταργώντας τις κυρώσεις στο Ιράν που έχουν επιβληθεί από το 2018" δήλωσε.

Ακόμη και  για τα πιο "σκληρά στοιχεία" στο Ιράν ήταν σαφές, ότι η απαλλαγή της χώρας  από τις κυρώσεις, θα σήμαινε  ότι η χώρα  θα μείωνε  το μη στρατιωτικό του πυρηνικό πρόγραμμα για να συμμορφωθεί με τα όρια που ορίζει το JCPOA.

Εκτίμηση

Η παραπάνω κίνηση κρίνεται ως πολύ ενθαρρυντική  για την επαναφορά των ΗΠΑ στο  JCPOA. και την σταδιακή μείωση των εντάσεων με το Ιράν. Θα πρέπει ωστόσο εδώ να επισημάνουμε την υπογραφή στρατηγικής πολυεπίπεδης και πολύχρονης συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Κίνας, γεγονός που αφύπνισε τις ΗΠΑ και εξηγώ.

Κοιτώντας τον χάρτη διαπιστώνουμε ότι οι  3 κυριότερες χερσαίες-σιδηροδρομικές  διαδρομές του  κινεζικού "δρόμου του μεταξιού" διέρχονται  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από το Ιράν.

Το Ιράν αποκτά στρατηγικότατη σημασία είτε για την Κίνα  προκειμένου  να  διεκπεραιώσει τα αγαθά της στην Ευρώπη, είτε αντίθετα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να ανασχέσουν την παραπάνω  "Κινεζική διαδρομή" προς την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ