Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι έμποροι σβήνουν το «Made in Turkey» για να πωλούν τα προϊόντα τους

Ορισμένοι Τούρκοι εξαγωγείς αναπροσανατολίζουν τρόφιμα, ρούχα και άλλα αγαθά για να παρακάμψουν έναν ανεπίσημο αποκλεισμό από τη Σαουδική Αραβία ενός μηνός, η οποία έχει στείλει το εμπόριο σε χαμηλά επίπεδα, ανέφεραν οι εξαγωγείς και οι έμποροι.

Η παραγωγή σε γειτονικές χώρες επιτρέπει στους εξαγωγείς να λαμβάνουν τελωνειακά έγγραφα και να απομακρύνουν τις ετικέτες προϊόντων "Made in Turkey", επιτρέποντας στα εμπορεύματα να εισέλθουν στο βασίλειο, εξήγησαν οι εξαγωγείς, οι έμποροι και ένας διπλωμάτης.

Το Ριάντ δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα το μποϊκοτάζ εναντίον της Τουρκίας, αλλά πέρυσι κορυφαίοι Σαουδάραβες επιχειρηματίες το ενέκριναν ως απάντηση σε αυτό που αποκαλούσαν εχθρότητα από την Άγκυρα.

Μια ανασκόπηση των επίσημων εμπορικών δεδομένων δείχνει ότι τους πρώτους δύο μήνες του έτους οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Σαουδική Αραβία έπεσαν 93% ετησίως σε 38 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εξαγωγές ηλεκτρονικών ειδών, ενδυμάτων, κοσμημάτων και ειδών αυτοκινητοβιομηχανίας μειώθηκαν περισσότερο από 90% από μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την Τουρκική Συνέλευση Εξαγωγών.

"Αναδύεται τώρα μια μαύρη αγορά όπου οι μεσίτες μεταφέρουν τα τουρκικά προϊόντα σε άλλα λιμάνια και αλλάζουν τα έγγραφα, ώστε να φαίνεται ότι προέρχονται από την Κίνα ή την Ευρώπη με αμοιβή", δήλωσε ένας εισαγωγέας δομικών υλικών στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος ζήτησε την ανωνυμία.

Τα εμπορικά δεδομένα δείχνουν επίσης ασυνήθιστα παράλληλα άλματα από 200% έως 400% στα τουρκικά ενδύματα, υφάσματα, χημικά και κοσμήματα που φθάνουν στο Ομάν και τον Λίβανο.

"Ορισμένες εταιρείες που βασίζονται στη Σαουδική Αραβία αναδρομολόγησαν τις γραμμές παραγωγής τους για να συνεχίσουν να μπορούν να πουλήσουν", δήλωσε άλλος αξιωματούχος εμπορικής εταιρείας που μίλησε στο Reuters.

Ο Seref Fayat, επικεφαλής του συμβουλίου ενδυμάτων και ενδυμάτων TOBB της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι κατασκευαστές σκέφτονται να στείλουν υφάσματα αντίθετα, στη Βουλγαρία ή τη Σερβία, για "τελικές πινελιές" στα εμπορεύματα της Σαουδικής Αραβίας.

Με αυτόν τον τρόπο, οι τουρκικές εταιρείες μπορούν να τιμήσουν συμβάσεις με εμπορικά σήματα λιανικής τα οποία δεσμεύουν τις παγκόσμιες παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένου του βασιλείου, είπε. "Οι εξαγωγείς προσπαθούν να ξεπεράσουν τον αποκλεισμό, αλλά αυτό σημαίνει επιπλέον κόστος από την τσέπη τους."

Επιχειρηματικά συμβούλια με έδρα την Τουρκία για το Ομάν, το Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία δεν σχολίασαν αμέσως.

«Περιοριστικές πολιτικές» 

Τρεις έμποροι που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι μεγάλες τουρκικές εταιρείες πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία τους τελευταίους μήνες για να ανοίξουν ξανά το εμπόριο με το βασίλειο, χωρίς καμία σαφή πρόοδο.

Ένας διπλωμάτης που ζήτησε ανωνυμία είπε ότι οι Σαουδάραβες έμποροι έχασαν δισεκατομμύρια riyal πέρυσι καθώς τα εμπορεύματα συσσωρεύονταν στα τελωνεία.

Παραπονέθηκαν στις αρχές και τελικά βρήκαν "μια εναλλαγή για να συνεχίσουν να εισάγουν τα τουρκικά προϊόντα, ειδικά εκείνα που δεν έχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις", δήλωσε το άτομο.

Αυτή την εβδομάδα, η Άγκυρα έθεσε για πρώτη φορά το μποϊκοτάζ σε σύνοδο του Συμβουλίου Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη, κατά την οποία οι «περιοριστικές πολιτικές και πρακτικές που αφορούν τη Τουρκία» της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται στη διήμερη ημερήσια διάταξη. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διευθέτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γραφείο των ΜΜΕ του Ριάντ δεν σχολίασε τον αποκλεισμό. Σε συνέντευξή του το Νοέμβριο - πριν αρχίσει να μειώνεται δραματικά το εμπόριο - ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κανένα στοιχείο δεν έδειξε μποϊκοτάζ.

Η υποστήριξη για το μποϊκοτάζ από κορυφαίους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε καταγγελίες από τουρκικές εμπορικές ομάδες, αλλά απάντησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Η Άγκυρα και το Ριάντ προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να αποκαταστήσουν κάποια διπλωματική ζημιά μετά από μια δεκαετία έντασης, ειδικά μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βασιλιάς Σαλμάν Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν τον Νοέμβριο να «διατηρήσουν ανοιχτά τα κανάλια διαλόγου για τη βελτίωση των διμερών δεσμών και την υπέρβαση των ζητημάτων», και η Άγκυρα έχει επίσης πρόσφατα επιδιώξει καλύτερους δεσμούς με τη Σαουδική Αίγυπτο σύμμαχο.

Ωστόσο, το κόμμα της κύριας αντιπολίτευσης της Τουρκίας έχει αυξήσει την πίεση για μια απάντηση και να αποζημιώσει τις απώλειες κατά την εξαγωγή. "Εάν απαγορεύσετε τα προϊόντα μου, θα σας απαγορεύσω", δήλωσε σε συνέντευξή του ο νομοθέτης Mahmut Tanal.

Σε απάντηση του Τανάλι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να "λάβει τα απαραίτητα μέτρα" εάν ο διάλογος και η διπλωματία αποτύχουν να τερματίσουν το "ανεπίσημο μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας". 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ