Κόσμος

Ιταλία: Εξετάζεται το ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού

Ξεκινούν εκ νέου από σήμερα οι εμβολιασμοί με το φάρμακο της AstraZeneca - Στόχος οι 500.000 εμβολιασμοί την ημέρα, σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης Ντράγκι

Ξεκινούν εκ νέου οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στην Ιταλία, τη στιγμή που παραμένει ανοικτό το θέμα το οποίο συνδέεται με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών, να υποβληθούν σε εμβολιασμό.

Την Πέμπτη, ο περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολόνια), Στέφανο Μπονατσίνι δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας».

Το θέμα ξαναήλθε στην επικαιρότητα, μετά από την μετάδοση της είδησης ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί, φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο αυτό πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά της covid-19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

Ξεκινούν εκ νέου οι εμβολιασμοί

Στο μεταξύ, στις 3 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας) ξαναρχίζει σε όλη την Ιταλία η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος εξαιτίας της προσωρινής αναστολής που έληξε χθες, Πέμπτη, θα χρειαστούν δεκαπέντε ημέρες.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προβλέπεται αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού, με υπερωρίες του προσωπικού και έκτακτους εμβολιασμούς κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είναι να επιτευχθεί η χορήγηση 500.000 σκευασμάτων την ημέρα, με την κινητοποίηση φαρμακοποιών, 44.000 οικογενειακών γιατρών, 23.000 ειδικευόμενων γιατρών, 6.000 οδοντογιατρών και 270.000 νοσοκόμων που ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας και θα πληρωθούν επιπλέον για την βοήθειά τους αυτή.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο «Ιο mi vaccino perche...» (Εγώ εμβολιάζομαι επειδή…) την οποία, σύμφωνα με διαρροές, πρόκειται να στηρίξουν γνωστοί αθλητές, όπως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η πρωταθλήτρια ξιφασκίας, Βαλεντίνα Βετσάλι.

Η ιταλικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένη ούτε ένα φιαλίδιο από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού: στο τέλος κάθε ημέρας, όσες δόσεις περισσεύουν θα χορηγούνται σε ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, σε ευπαθείς ομάδες ή, σε περίπτωση που υπάρχει ακόμη κάποιο υπόλοιπο, γενικότερα σε πολίτες οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ