Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

''Σήμα'' για γενικό ξεσηκωμό από το HDP: ''Κούρδοι αντισταθείτε!''

Η εκπρόσωπος της Συνέλευσης των Γυναικών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ayşe Acar - Başaran, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία του HDP. Αναφερόμενη στις επιθέσεις κατά των εορτασμών του HDP και του Newroz, η Başaran είπε:

''Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε μια εποχή που συζητείται το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, αυτό είναι φαινομενικό, αφού στην ουσία μιλάμε για συνεχείς επιχειρήσεις γενοκτονίας κατά του κόμματός μας τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό το Σχέδιο Δράσης για την κατάρρευση της δημοκρατίας και της ελευθερίας της χώρας είναι σε ισχύ και εκτελείται εδώ και πολύ καιρό εναντίον μας. Η απαίτηση να κλείσει το HDP θα περάσει στην ιστορία ως το πραξικόπημα της 17ης Μαρτίου." 

''Τις τελευταίες ημέρες, αντιμετωπίζουμε την επίθεση της συμμαχίας AKP-MHP ενάντια στο κοινό μέλλον αυτής της χώρας. Πριν από δύο ημέρες, ο αναπληρωτής μας Ömer Faruk Gergerlioğlu, καταδικάστηκε από το κοινοβούλιο. Αυτό το πραξικόπημα της 17ης Μαρτίου ήταν ένα χτύπημα στη θέληση, την ελευθερία και το μέλλον της χώρας, όπως και τα προηγούμενα πραξικοπήματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλούμε όλο το κοινό και τους ανθρώπους μας: ''Ας υψώσουμε τη φωνή της ελευθερίας κατά της απομόνωσης στο Newroz. Ας υψώσουμε τη φωνή μας μαζί στις περιοχές του Newroz λέγοντας: Το HDP είναι η θέλησή μου, το HDP είναι το δικό μου, το HDP είναι η νεολαία, είναι οι εργαζόμενοι.''

Ας κάνουμε τη φωτιά που ανάψαμε στις 8 Μαρτίου μεγαλύτερη και πιο διαδεδομένη στο Newroz. Ας αυξήσουμε την αντίδρασή μας με δημοκρατικό τρόπο στις περιοχές Newroz, ας δείξουμε ότι δεν υποχωρούμε. 

Ας πούμε "δεν μπορείτε να μετατρέψετε τα χρώματα μας σε μαύρο και τη μέρα μας στη νύχτα", ας ενωθούμε γύρω από το HDP, ας πολεμήσουμε μαζί.''

Το Newroz,είναι η κουρδική γιορτή για την άφιξη της άνοιξης και του νέου έτους στον κουρδικό πολιτισμό. Στον κουρδικό θρύλο, γιορτάζουν την απελευθέρωση των Κούρδων από έναν τύραννο και θεωρείται ως ένας άλλος τρόπος για να αποδείξει την υποστήριξη της κουρδικής υπόθεσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εορτασμός συμπίπτει με την ισημερία Μαρτίου, που συνήθως πέφτει στις 21 του μηνός και πραγματοποιείται μεταξύ 18 και 24 Μαρτίου. Το φεστιβάλ αποτελεί σημαντικό γεγονός όσον αφορά την κουρδική ταυτότητα για την πλειονότητα των Κούρδων. Αν και οι εορτασμοί ποικίλλουν, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται γενικά για να καλωσορίσουν την έλευση της άνοιξης, φορώντας  χρωματιστά ρούχα, χορεύοντας μαζί. 

Εκτίμηση

Η γιορτή του Newroz είναι πολύ σημαντική για τους Κούρδους και το κάλεσμα για αντίδραση κατά του κλεισίματος του HDP από την  εκπρόσωπο της Συνέλευσης των Γυναικών του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) Ayşe Acar - Başaran, δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.

Αναμένουμε εκτεταμένα επεισόδια στην Τουρκία αύριο με αφορμή τα παραπάνω και περαιτέρω πόλωση του πολιτικού της συστήματος.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ