Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αίγυπτος ''αδειάζει'' Ερντογάν: ''Δεν θέλουμε επαφές με την Τουρκία''

«Δεν είναι δυνατόν ο λαός της Αιγύπτου να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα» δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις κινήσεις της χώρας του για επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο.

Εξερχόμενος από τέμενος μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε τη δυσφορία του για τις σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας. 

«Φίλοι μου η συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών, διπλωματίας και οικονομίας με την Αίγυπτο συνεχίζεται σε αυτό δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για αυτό μετά από τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών σε επίπεδο πληροφοριών, διπλωματίας και δίπλα σε αυτά των πολιτικών συνομιλιών, εμείς θα το πάμε πολύ πιο μπροστά διότι ο λαός της Αιγύπτου δεν γίνεται να είναι χώρια από το τουρκικό έθνος. Προφανώς ο αιγυπτιακός λαός δεν είναι δυνατόν να στέκεται δίπλα στην Ελλάδα» δήλωσε συγκεκριμένα, συνεχίζοντας μ’ αναφορές και στις σχέσεις της χώρας μας και με την Σαουδική Αραβία, όπου φαίνεται πως ενοχλείται για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εμείς ποτέ δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο αιγυπτιακός λαός θα είναι όμοιος με τον ελληνικό λαό. Και φυσικά για αυτό επιθυμούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει Μάλιστα το πάω ακόμη παραπέρα, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας που τώρα κάνει κοινή άσκηση με την Ελλάδα, μας στενοχώρησε. Δεν θέλαμε να δούμε την Σαουδική Αραβία στην διαδικασία μιας τέτοιας απόφασης. Φυσικά και αυτό θα το συζητήσουμε ιδιαίτερα με τους αρμόδιους της Σαουδικής Αραβίας καθώς πιστεύουμε πως αυτό δεν έπρεπε να γίνει και δεν πρέπει να γίνεται» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.  

 

Aπάντηση Αιγύπτου  

 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που εξέδωσαν διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ώρες σχετικά με την επανάληψη της διπλωματικής επαφής μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, μια αιγυπτιακή επίσημη πηγή διευκρίνισε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA, ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει την «επανάληψη της διπλωματικής επαφής μεταξύ των δύο χωρών". Η πηγή πρόσθεσε στη δήλωσή τους ότι οι διπλωματικές αποστολές της Αιγύπτου και της Τουρκίας είναι επί του παρόντος παρόντες και δραστηριοποιούνται και στις δύο χώρες σε επίπεδο υπεύθυνου επικοινωνίας που επικοινωνούν με το κράτος σύμφωνα με τους καθιερωμένους διπλωματικούς κανόνες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίσημη πηγή ισχυρίστηκε στον κρατικό οργανισμό ότι απαιτείται αναβάθμιση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, λαμβάνοντας υπόψη τα νομικά και διπλωματικά πλαίσια που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών με βάση τον σεβασμό της αρχής της κυριαρχίας και των απαιτήσεων της αραβικής εθνικής ασφάλειας. Η πηγή πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος αναμένει από οποιαδήποτε χώρα που φιλοδοξεί να δημιουργήσει κανονικές σχέσεις με αυτήν, να τηρήσει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και να σταματήσει τις προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής. 

Επίσης, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS μια ακόμη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει».

https://twitter.com/TurkeyAffairs/status/1370396077719949316

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ