Κόσμος

Εθνικιστική υστερία μπροστά στην Αγιά Σοφιά: Λευτεριά στην Ιερουσαλήμ και στο τέμενος Αλ-Ακσά

Πολλές φορές τους προηγούμενους μήνες, και ιδίως μετά την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, είδαμε τον Ερντογάν να “βάζει στο μάτι” την Ιερουσαλήμ χαρακτηρίζοντάς της "Ιερή πόλη που ανήκει στο Ισλάμ"κλπ.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε παλιότερο άρθρο έχει αναφερθεί και στο Τουρκικό σχέδιο και για τους Αγίους Τόπους

Μόνο που τώρα ο “σουλτάνος” φαίνεται να βρήκε συμμάχους εντός Τουρκίας σε αυτά τα σχέδια τους Κούρδους!

Το κόμμα HÜDA PAR ζητά ελευθερία στην Ιερουσαλήμ και στο Τέμενος al-Aqsa.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επαρχιακή Διεύθυνση του Κόμματος “Ελεύθερης Αιτίας” της Κωνσταντινούπολης (HÜDA PAR) μπροστά από το τζαμί -πλέον- της Αγιάς Σοφιάς για την Παγκόσμια Εβδομάδα της Ιερουσαλήμ, έγινε μια κλήση για την υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Αλ-Άκσα (Masjid-i Aqsa) .

Το Free Cause Party (Τουρκικά: Hür Dava Partisi, συντομογραφία HÜDA PAR) είναι ένα σουνιτικό κουρδικό ισλαμικό πολιτικό κόμμα στην Τουρκία. Γενικά το Hüda-Par ζητά τη συνταγματική αναγνώριση των Κούρδων και της κουρδικής γλώσσας, της εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα, υποστηρίζει επίσης την άρση των περιορισμών στην ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας, επιπλέον, το κόμμα απαιτεί από το τουρκικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη από τους Κούρδους και να αποκαταστήσει τα αρχικά ονόματα των κουρδικών πληθυσμών, ενώ σιωπά σε μεγάλο βαθμό σχετικά με το ζήτημα της αυτονομίας των Κούρδων ή της ανεξαρτησίας από την Τουρκία.

Αυτό λοιπόν το κόμμα σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Επαρχιακή Διεύθυνσή μπροστά στην Αγιά Σοφιά για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ιερουσαλήμ, έκανε μια έκκληση για την υποστήριξη του απελευθερωτικού αγώνα της Ιερουσαλήμ και του τεμένους Al- Aqsa .

Στην εκδήλωση, έγιναν προσευχές μετά την πρωινή προσευχή στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

Στην ομιλία του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος τoy HÜDA PAR Zekeriya Yapıcıoğlu δήλωσε ότι όλοι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να ενωθούν ενάντια στην κατοχή της Ιερουσαλήμ για χρόνια και να κάνουν μια προσπάθεια να σώσουν την Ιερουσαλήμ από την κατοχή.

Αναφερόμενος στη σημασία του τζαμιού Al-Aqsa για την ισλαμική κοινότητα, ο Yapıcıoğlu είπε: “Πρέπει να το επαναφέρουμε στην ελευθερία. Ελπίζω ότι αυτές οι μέρες δεν είναι πολύ μακριά, πιστεύω ότι η αιχμαλωσία δεν θα διαρκέσει πολύ”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υποστηριχθούν οι Παλαιστίνιοι για να τερματιστεί η κατοχή σε παλαιστινιακά εδάφη. "Είναι καθήκον κάθε μουσουλμάνου να κάνει προσπάθεια για τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα” είπε και συμπλήρωσε:

"Η Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη περιμένουν ξανά την απελευθέρωση"

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζουχρί είπε ότι οι αυξανόμενες απόπειρες εισβολής στο Τζαμί αλ-Άκσα και την Παλαιστίνη είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ζητήματα των Μουσουλμάνων.

«Ενώ οι Σιωνιστές κατέλαβαν το Τζαμί αλ-Άκσα, δεν κατέλαβαν πραγματικά ένα τζαμί μας, αλλά τη θρησκεία και τις πεποιθήσεις μας» είπε ο Ζούρι και πρόσθεσε:

“Με την άδεια του Αλλάχ, πλησιάζει το τέλος αυτής της δίωξης. Σήμερα το Masjid al-Aqsa βρίσκεται υπό κατοχή, δέχεται επίθεση από εποίκους και σιωνιστές, είναι κλειστό κατά καιρούς και οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας ανά τον κόσμο και οι Παλαιστίνιοι εμποδίζονται από να μείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε όλους τους μουσουλμάνους από τον κήπο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας, θα ήθελα να πω τα εξής στον λαό της Τουρκίας. Το τζαμί Al-Aqsa, η Ιερουσαλήμ και τα παλαιστινιακά εδάφη περιμένουν ακόμα να απελευθερωθούν”

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ