Κόσμος

Αυτές είναι οι «πιο πράσινες» χώρες στον κόσμο

Από τη διεύρυνση της ανισότητας του πλούτου έως τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικονομικής ανάπτυξης η αυξανόμενη εστίαση στην παγκόσμια βιωσιμότητα είναι ένα σαφές σημάδι των καιρών.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι όταν εφαρμόζεται ένα βιώσιμο ήθος στην πολιτική και στις επιχειρήσεις, συνήθως προσφέρεται για οικονομίες και ανθρώπους. Παρέχοντας σημεία αναφοράς για αυτές τις αποφάσεις, ευρετήρια όπως ο δείκτης περιβαλλοντικής απόδοσης του Yale (EPI) μπορεί να είναι κρίσιμοι για τη μέτρηση των εθνικών προσπαθειών αειφορίας.

Όπως αναφέρει λεπτομερώς το Visual Capitalist's Therese Wood, ο κάτω χάρτης ερμηνεύει την κατάταξη του EPI 180 οικονομιών σε 32 δείκτες περιβαλλοντικής υγείας για τις 40 πιο πράσινες χώρες.

Παρά την εδώ και δεκαετίες τάση της παγκοσμιοποίησης, οι εθνικές περιβαλλοντικές πολιτικές έχουν αποδειχθεί ότι διαφέρουν πολύ. Η έκθεση του EPI επιβεβαιώνει ότι αυτές οι πολιτικές - και τα θετικά τους αποτελέσματα - συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τον εθνικό πλούτο.

Αυτό αποδεικνύεται στις παγκόσμιες διανομές EPI, όπως φαίνεται στα διαγράμματα στο τέλος του άρθρου.
Οι περιφερειακές ομαδοποιήσεις στην έκθεση περιλαμβάνουν: Παγκόσμια Δύση, Ασία-Ειρηνικό, Ανατολική Ευρώπη, πρώην Σοβιετικά κράτη, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική και Καραϊβική, Νότια Ασία και υποσαχάρια Αφρική

Οι σκανδιναβικές χώρες, που τείνουν να έχουν υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, παρουσιάζουν ισχυρά και συνεπή αποτελέσματα σε όλες τις παραμέτρους του EPI. Για παράδειγμα, η Δανία - η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση οδηγεί τον κόσμο στην επιβράδυνση της αύξησης των εκπομπών CO2. Εν τω μεταξύ, η γείτονα Σουηδία κατέχει ηγετική θέση στην επεξεργασία υγειονομικής ταφής και ανακύκλωσης, ενώ η λίστα για την επεξεργασία λυμάτων οδηγείται από λίγες χώρες εντός και πέραν της Σκανδιναβίας, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σιγκαπούρης και της Σουηδίας.

Στη Βόρεια Αμερική, ο Καναδάς κατέχει την πρώτη θέση στην κατηγορία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων, ενώ οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην έκτη θέση στη γεωργική ποικιλομορφία παγκοσμίως. Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ηγείται στην υγεία και την αειφορία της αλιείας.

Τελικά, φαίνεται ότι οι πιο πράσινες χώρες του κόσμου τείνουν να επικεντρώνονται σε όλους τους τομείς της αειφορίας, ενώ οι χώρες με καθυστέρηση δείχνουν πιο άνιση απόδοση σε διάφορες κατηγορίες.


Το κόστος των υποδομών είναι ένας λόγος για τον οποίο οι πλουσιότερες χώρες τείνουν να έχουν καλύτερη πορεία στα μέτρα βιωσιμότητας Τα πάντα, από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την επεξεργασία των υδάτων, έως τον έλεγχο των επικίνδυνων αποβλήτων και τον μετριασμό των κρίσεων στη δημόσια υγεία είναι ιδιαίτερα ακριβά - αλλά έχουν τεράστιο δυνητικό αντίκτυπο στους πολίτες.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ