Κόσμος

Ο πόλεμος μπορεί να εξαλείψει την επόμενη γενιά στην Υεμένη

Η 11χρονη Σαντία είναι τόσο αδύναμη που δεν μπορεί ούτε να κουνήσει την κουβέρτα που καλύπτει το σώμα της. «Θέλω να γίνω καλύτερα και θέλω να πάω στο σχολείο», είπε με τη φωνή της να ακούγεται περισσότερο σαν ψίθυρος.

Η μητέρα της λέει πως η κόρη της «δεν έχει πάει ποτέ στο σχολείο. Δεν υπάρχει σχολείο στο χωριό μας », είπε. «Αλλά ορκίζομαι στον Θεό, αν ζήσει, θα χτίσω ένα μόνη μου».

Ωστόσο, το όνειρο του μικρού κοριτσιού δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Πέθανε λίγες μέρες αργότερα. Αυτή η φοβερή ιστορία επαναλαμβάνεται σε όλη την Υεμένη κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χώρα δεν διαθέτει τα ποιοτικά δεδομένα για την καταγραφή του λιμού. Όμως, σίγουρα 16 εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν ήδη. Και η κατάσταση μόνο επιδεινώνεται, ενώ ο ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει κεφάλαια για το ανθρωπιστικό του πρόγραμμα για το 2021 -ακόμη και από κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία και χώρες του Κόλπου, που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη σύγκρουση-.

Οι Χούθι βρίσκονται στα πρόθυρα της νίκης στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή, μια εξέλιξη που θα εκδιώξει τις προσκείμενες στην κυβέρνηση δυνάμεις από το τελευταίο βόρειο προπύργιο τους και θα περιπλέξει πολύ τις προσπάθειες να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Έπρεπε να φύγουμε από το σπίτι ήδη μία φορά», δήλωσε ένας 21χρονος σπουδαστής. «Τώρα υποφέρουμε από βαλλιστικές επιθέσεις πυραύλων όλη τη νύχτα. Αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη (σ.σ. Μαρίμπ) όλη την ημέρα. Είμαι εξαντλημένος Δεν έχουν εξαντληθεί από τις μάχες; Τι μένει;».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νοσοκομείο της Σάμπουα, που εξυπηρετεί απομακρυσμένες κοινότητες ορεινών χωριών, ανέφερε αύξηση 41% αναφορικά με τα σοβαρά περιστατικά υποσιτισμού, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ένας γιατρός της επαρχίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η χώρα χάνει μια ολόκληρη γενιά εξαιτίας του πολέμου. Άλλωστε, για τα παιδιά που καταφέρνουν να επιβιώσουν από τον υποσιτισμό και τα καταστροφικά κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού, το μέλλον εξακολουθεί να κρύβει πολλούς κινδύνους.

Η μέση ηλικία γάμου για κορίτσια σε ορισμένες αγροτικές περιοχές ήταν τα 14 πριν από τον πόλεμο αλλά πλέον έχει μειωθεί κι άλλο. Αγόρια ηλικίας έως 11 ετών στρατολογούνται για να πολεμήσουν στο πλευρό των εμπλεκόμενων μερών.

Άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω των βομβαρδισμών. Το 70% των πολιτών, που ζουν σε περιοχές ελεγχόμενες από τους αντάρτες, γνωρίζουν καλά ότι είναι χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπουν αεροπορικές επιδρομές σε νοσοκομεία και κτίρια με παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τεχνικές πληροφορίες και οι σειριακοί αριθμοί από ανταλλακτικά πυραύλων εντοπίζονται εύκολα σε κατασκευαστές δυτικών όπλων. Γι' αυτό πολλές οικογένειες περιμένουν τέτοια αποδεικτικά στοιχεία με την ελπίδα ότι, μια μέρα, θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τους αγαπημένους τους.

Και ενώ ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το τέλος του πολέμου της Υεμένης είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση του, θεωρείται απίθανο να επιβραδύνει την έντονη αύξηση των συγκρούσεων από τις αρχές του έτους στην κεντρική επαρχία Μάριμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ