αστυνομία Ιταλίας
Κόσμος

Πώς η μαφία εκμεταλλεύεται την πανδημία;

Συναγερμό σήμαναν στην Ιταλία οι αρμόδιοι για τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος επιθεωρητές προειδοποιώντας ότι οργανώσεις της μαφίας έχουν βάλει στο σταυρόνημά τους τον επικερδή τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ πρότζεκτ υποδομής και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα έσοδά τους μεσούσης της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην έκθεση που παρουσίασε στην ιταλική βουλή η Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA) καταγράφει μια αύξηση των περιστατικών ξεπλύματος χρήματος και επανεπένδυσης παράνομων πόρων καθώς η ναπολιτάνικη Καμόρα επεκτείνει την επιρροή της στην κεντρική και βόρεια Ιταλία. Πέρα από τρόπους να πουλάνε ομόλογα σε διεθνείς επενδυτές και hedge funds, μαφιόζοι επενδύουν, σύμφωνα με τον διευθυντή της DIA, Μαουρίτσιο Βαλόντι, ολοένα και περισσότερο σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα lockdown με τελικό στόχο να πάρουν τον έλεγχό τους. «Βλέπουμε λιγότερους εκβιασμούς, καταστροφές περιουσιών και άλλες πιέσεις», που ασκούν οι οργανώσεις της μαφίας σε επιχειρήσεις για να αποσπάσουν «χρήματα προστασίας», αλλά ορισμένοι μαφιόζοι εμφανίζονται ως επενδυτές πρόθυμοι να ρίξουν χρήματα σε κλυδωνιζόμενες επιχειρήσεις. Η έκθεση σημειώνει ότι μεσοπρόθεσμα το οργανωμένο έγκλημα απειλεί «να καταπιεί» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις μετατρέψει «σε όργανα για ξέπλυμα χρήματος και ανακύκλωσης παράνομων κεφαλαίων».

Παράλληλα προειδοποιεί για την πιθανότητα οι οργανώσεις της μαφίας να επιχειρήσουν να αποστραγγίξουν τους πόρους, που προορίζονται για την ανάκαμψη της Ιταλίας, καθώς η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι επεξεργάζεται το σχέδιο για την καλύτερη δυνατή διάθεση των 209 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ – κονδύλια που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας και την τόνωση της ανάκαμψης με επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, την οικολογική μετάβαση κι άλλα πρότζεκτ. Οι μαφιόζοι της Ιταλίας «είναι σήμερα χρηματοδότες κι αύριο θα είναι σίγουρα θηρευτές και εκμεταλλευτές» των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν φτερά με τα κονδύλια της ΕΕ, είπε ο Βαλόνε.

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις τρεις βασικότερες οργανώσεις της μαφίας στην Ιταλία, της καλαβρέζικης Ντρανγκέτα, της ναπολιτάνικης Καμόρα και της σικελικής Κόζα Νόστρα σημειώνοντας ότι ειδικά η πρώτη – που είναι ισχυρότερη και πλουσιότερη λόγω της ανάμειξής της στη διακίνηση ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη - είδε την επιρροή της να μειώνεται κάπως λόγω της διείσδυσης πληροφοριοδοτών και της δράσης των Αρχών .
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ