Κόσμος

Πως είναι μια οικολογική τελευταία κατοικία; Ιδού οι “πράσινες” ταφές

Η παραδοσιακή ταφή σε νεκροταφείο έχει περιβαλλοντικό κόστος. Οι τάφοι μπορούν να καταλάβουν πολύτιμη γη, να διαρρεύσουν χημικά και να περιλαμβάνουν μη βιοαποικοδομήσιμα υλικά όπως το σκυρόδεμα, καθώς και το πλαστικό και το χάλυβα. Αλλά η άλλη βασική επιλογή - αποτέφρωση - απελευθερώνει επικίνδυνες χημικές ουσίες και αέρια θερμοκηπίου στο περιβάλλον.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει ένας οικολόγος;

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας στο περιοδικό Mortality περιγράφει πώς οι ηλικιωμένοι ακτιβιστές του κλίματος αντιμετωπίζουν τη φροντίδα του θανάτου και πόσο πιθανό είναι να επιλέξουν «πράσινες» ταφές και άλλες φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές.

«Αυτό το άρθρο ρωτά συγκεκριμένα αν οι ηλικιωμένοι οικολόγοι σκέφτονται πώς θα διατεθούν τα σώματά τους ως μέρος του περιβαλλοντικού τους ακτιβισμού», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας Paul Stock, αναπληρωτής καθηγητής κοινωνιολογίας και περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας.

Εκτός από μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με το οικολογικό κόστος διαφόρων μεθόδων διάθεσης, ο Stock και η συν-συγγραφέας Mary Kate Dennis του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα πήραν συνέντευξη από 20 άτομα στο Κάνσας. Οι συμμετέχοντες ήταν 60 ετών και άνω, ασχολούνταν εκτενώς με περιβαλλοντικές δραστηριότητες και διέθεταν πνευματικές αξίες που καθοδήγησαν τον περιβαλλοντισμό τους.

«Ήμασταν πραγματικά έκπληκτοι που βλέπουμε και τις δύο απαντήσεις, δηλαδή και ότι ναι, προγραμματίζουν την πράσινη ταφή και όχι, δεν είναι καν στην σκέψη τους», δήλωσε ο Stock.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η ευαισθητοποίηση για τις πράσινες ταφές - όπου ένα σώμα τοποθετείται στο έδαφος για να διευκολύνει την αποσύνθεση χωρίς κάσα ή θαλάμους σκυροδέματος αυξάνεται για μερικούς ηλικιωμένους. Όμως, η πρακτική της πράσινης ταφής παραμένει προβληματική από τον κλάδο των γραφείων τελετών που θέλει να αποκομίσει κέρδη και μπορεί να επηρεαστεί από εκτιμήσεις οικογενειακών, θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων, καθώς και από πρακτικές θεσμών, όπως ο στρατός, που πραγματοποιούν κηδείες.

«Η επιχείρηση ταφής έχει διαμορφώσει όλες τις ιδέες μας για το πώς μπορούμε να ταφούμε», είπε η Dennis. «Πολλοί συμμετέχοντες είπαν ότι δεν γνώριζαν την πράσινη ταφή. Μας παρουσιάζονται δύο επιλογές - θα τοποθετηθείτε στο νεκροταφείο ή θα αποτεφρωθείτε. Στη συνέχεια, αρχίζουμε να επεκτείνουμε και σε άλλες επιλογές, αλλά αυτό έγινε μόνο τα τελευταία χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στο πείραμα αυτό είχαν προγραμματιστεί για αποτέφρωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ