Κόσμος

Η Γκρέτα εξελίσσεται σε “τοτέμ” της μάχης για την κλιματική αλλαγή

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Εφαρμοσμένη Ψυχολογία υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ενεργήσουν σχετικά με την κλιματική αλλαγή, εάν είναι εξοικειωμένοι με τη Greta Thunberg. Δηλαδή άτομα που είναι εξοικειωμένα με την νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα μπορεί να είναι πιο πιθανό να ενεργήσουν.

Αναλυτικότερα, με βάση μια εθνικά αντιπροσωπευτική έρευνα σε περισσότερους από 1.300 Αμερικανούς ενήλικες, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί που αναφέρουν ότι είναι πιο εξοικειωμένοι με τη Greta Thunberg αισθάνονται επίσης πιο σίγουροι ότι μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ως μέρος μιας συλλογικής προσπάθειας. Είναι επίσης πιο πρόθυμοι να αναλάβουν δράση, επικοινωνώντας με εκλεγμένους αξιωματούχους ή δίνοντας χρόνο και χρήμα σε εκστρατείες. Αυτό το ονομάζεται “επιρροή της Greta Thunberg”.

Τι γίνεται όμως αν η “επιρροή της Greta Thunberg” λειτουργεί πραγματικά με άλλο τρόπο;

Το "Greta Thunberg Effect" αφορά ελεγχόμενα μοντέλα διαμεσολάβησης που ελέγχουν την ηλικία και την πολιτική ιδεολογία ως συντονιστές του φαινομένου.

Τα ευρήματά της έρευνας υποδηλώνουν ότι νέοι δημόσιοι χαρακτήρες όπως η Greta Thunberg μπορεί να παρακινήσουν τη συλλογική δράση σε ολόκληρο το κοινό των ΗΠΑ, αλλά η επίδρασή τους μπορεί να είναι ισχυρότερη μεταξύ εκείνων με κοινή πολιτική ιδεολογία.

Οι συντάκτες της έρευνας δηλαδή ισχυρίζονται ότι η Γκρέτα έχει ενθαρρύνει πολλούς νέους να διαμαρτυρηθούν, αλλά απευθύνεται κυρίως σε άτομα που είναι ήδη “πιστοί”.

Τέλος, η Γκρέτα είναι πιθανώς ένα πραγματικό πλεονέκτημα για τους ηγέτες που προσπαθούν να διαχειριστούν τους “κλιματικούς εξτρεμιστές”, επειδή η Γκρέτα φαίνεται να τους ωθεί προς τον ακτιβισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ