Κόσμος

Οργή Άγκυρας για την κατακραυγή των ΗΠΑ με αφορμή την εξέγερση φοιτητών - "Να ρίξουν μια ματιά στον εαυτό τους"

Μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνεχίζεται για 5η εβδομάδα, ήρθε και η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας κατά των ΗΠΑ. 

Οι τουρκικές αρχές χάνουν τον έλεγχο ενώ η δυσαρέσκεια της τουρκικής νεολαίας κατά του Ερντογάν φουντώνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.    

“Είναι εκτός ορίων το να προσπαθεί κάποιος να παρέμβει σε εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας”, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών πριν λίγο για τα συνεχιζόμενα επεισόδια στο γνωστό πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προειδοποιούμε αυτούς τους κύκλους να μην χρησιμοποιούν γλώσσα και εκφράσεις που προκαλούν τις ομάδες αυτές να καταφεύγουν σε παράνομα μέσα, ενθαρρύνοντας τις παράνομες πράξεις», ανέφερε το υπουργείο για την αμερικανική παρέμβαση στις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο Bogazici. 

«Οι πρόσφατες εικόνες δυσανάλογης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας σε αθώους και αμάχους πολίτες με την παραμικρή αντίρρηση εναντίον της κυβέρνησης σε πολλές χώρες της ΕΕ, είναι ακόμα νωπές σε «ανεπτυγμένες» δημοκρατίες.

Το τουρκικό υπουργείο ξωτερικών συμβουλεύει επίσης εκείνους που προσπαθούν να στοχοποιήσουν την Τουρκία σχετικά με τη δημοκρατία και το δίκαιο, "να ρίξουν μια ματιά στον εαυτό τους".

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στον πρόσφατο διορισμό του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Bogazici, Mehmet Bulu, με χιλιάδες φοιτητές να ζητούν την παραίτησή του. 

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu δήλωσε ότι 79 από αυτούς που συνελήφθησαν είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών οργανώσεων DHKP / C και TKP-ML. 

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 250 άτομα στην Κωνσταντινούπολη και άλλα 69 στην Άγκυρα συνελήφθησαν αυτήν την εβδομάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι φοιτητές, για συμμετοχή στις συγκρούσεις με την αστυνομία, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις εμφύλιων ταραχών στην Τουρκία μετά από το κίνημα του Πάρκου Gezi του 2013.

Ο Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στις διαμαρτυρίες στο πανεπιστήμιο Boğaziçi να ξεφύγουν από τον έλεγχο, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι είναι «τρομοκράτες» και «ΛΟΑΤ νεολαία» που εργάζονται ενάντια στις «εθνικές και πνευματικές αξίες» της Τουρκίας.

Σεξουαλική επίθεση Τούρκων αστυνομικών σε φοιτήτρια προκαλεί οργή στους φοιτητές

Η τουρκική αστυνομία κακοποίησε σεξουαλικά κρατούμενους της κοινότητας ΛΟΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών του πανεπιστημίου Boğaziçi, αναφέρει φοιτητής με τα αρχικά E.Ç.

Οι φοιτητές ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική επίθεση από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στις διαδηλώσεις του Πανεπιστημίου Boğaziçi στις 2 Φεβρουαρίου. 

Οι ίδιοι ανέφεραν επίσης ότι είχαν υποστεί σεξουαλική επίθεση από την αστυνομία κατά την διάρκεια της κράτησης τους και νωρίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του διορισμού του πρύτανη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο διάσημο πανεπιστήμιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας φοιτητής πανεπιστημίου που συνελήφθη κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στο διορισμό του πρύτανη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, ανέφερε και αυτός ότι υπέστη σεξουαλικές επιθέσεις από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησης. 

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποιεί αυτήν την μέθοδο ειδικά κατά της κοινότητας αυτής των φοιτητών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων του Πανεπιστημίου Boğaziçi, σε μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει.

Η ουσία είναι ότι ένα κίνημα για τον διορισμό ενός ανδρείκελου του καθεστώτος ως πρύτανη σε ένα πανεπιστήμιο που θεωρείται το καλύτερο της χώρας, μπορεί να τινάξει στο αέρα το καθεστώς αφού έδωσε την αφορμή να ξεσπάσει η τουρκική νεολαία στα ισλαμικά σχέδια Ερντογάν για επιστροφή στον μεσαίωνα.  

 

https://youtu.be/rjE_y9QDlb8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ