Κόσμος

Γερμανίδα ΥΠΑΜ: "Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ"

Ο Kramp-Karrenbauer συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό της  Akar στο Βερολίνο για συνομιλίες για διμερή συνεργασία και διεθνή θέματα

Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ για εμάς, δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα ΥΠΑΜ, πριν από μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της.

Η Annegret Kramp-Karrenbauer καλωσόρισε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στην έδρα του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας για συνομιλίες σχετικά με διάφορες πτυχές της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, των διεθνών θεμάτων ασφάλειας και των πρόσφατων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας δημοσίευσε μια φωτογραφία του Kramp-Karrenbauer που χαιρετίζει τον Akar στην είσοδο του ιστορικού κτιριακού συγκροτήματος, γνωστό ως Bendlerblock.

«Η Τουρκία είναι, και θα παραμείνει, ένας σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ,   ενώ πολύπλοκα ζητήματα θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη σήμερα», ανέφερε το tweet. 


Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επίσκεψη του Akar έρχεται μετά την επανάληψη διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την επίλυση διμερών προβλημάτων και διαφορών σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών  στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει αρκετές πρωτοβουλίες τους τελευταίους μήνες για να μειώσει τις εντάσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας και προσπάθησε να διευκολύνει τις άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ για μια διπλωματική λύση.

Εκτίμηση είναι ότι πέραν των αναφερομένων ζητημάτων που συζητήθηκαν, η Τουρκία είναι πολύ πιθανόν να ζήτησε τη συνδρομή της Γερμανίας έναντι των ΗΠΑ, αφού ο Πρόεδρος Μπάϊντεν παρά τις οχλήσεις του Ερντογάν για μεταξύ τους επικοινωνία, μέχρι στιγμής τον έχει σε θέση αναμονής, για να μην πούμε ότι "έβαλε το θέμα στην κατάψυξη". Επίσης η Γερμανίδα ΥΠΑΜ με τη δήλωσή της αυτή , αλλά και με την αναφορά της για  τα λοιπά θέματα που θα συνομιλήσει με τον Ακάρ, περί καταπολέμησης της τρομοκρατίας, τις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, τις εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προσπαθεί να καταδείξει τον ρόλο της Τουρκίας στις περιφερειακές εξελίξεις.

Βέβαια για πιά καταπολέμηση της τρομοκρατίας από πλευράς Τουρκίας μιλάει η Γερμανίδα ΥΠΑΜ μας κινεί περιέργεια, αφού η Τουρκία διαπιστωμένα φιλοξένησε ηγετικά στελέχη της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από το ΝΑΤΟ-ΕΕ. Επίσης σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ η Τουρκία επέτρεπε στη Χαμάς να διατηρεί επιχειρησιακό κέντρο επιχειρήσεων στο έδαφός της , στο οποίο γινόταν σχεδιασμός  επιχειρήσεων σε βάρος του Ισραήλ. Επίσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολλά άρθρα στο παρελθόν που έκαναν λόγο για  εκτεταμένο λαθρεμπόριο καυσίμων από πλευράς ISIS, μέσω του εδάφους της Τουρκίας.

Αυτά περί καταπολέμησης .... της τρομοκρατίας από πλευράς Τουρκίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ