Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Βρώμικος πόλεμος» Ερντογάν στη νεολαία του HDP - Περίεργες εξαφανισεις Κούρδων ακτιβιστών

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) της αντιπολίτευσης της Τουρκίας θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία την επόμενη εβδομάδα με στόχο την αντιμετώπιση των προσπαθειών να κλείσει το κόμμα σε έναν «βρώμικο πόλεμο» που διεξάγεται από το κράτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νεότερη κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ντερσίμ Νταγκ εξήγησε ότι μια σειρά δραστηριοτήτων θα επικεντρωθεί σε τέσσερα κύρια θέματα:

  • Την απομόνωση του φυλακισμένου ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
  • Τις απεργίες πείνας διεξάγονται σε περισσότερες από 100 τουρκικές φυλακές ·
  • Τη λεγόμενη δίκη Kobane, στην οποία 108 ανώτεροι αριθμοί HDP αντιμετωπίζουν ποινή  φυλάκισης 
  • Την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) σύμφωνα με την οποία, ο πρώην συμπρόεδρος του HDP, Selahattin Demirtas, πρέπει να απελευθερωθεί.

Προειδοποίησε πώς οι νέοι ακτιβιστές του HDP και τα μέλη του συμβουλίου νεολαίας του «απάγονται, συλλαμβάνονται ή πιέζονται να γίνουν κρατικοί πράκτορες» από την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το Morning Star ανέφερε στο παρελθόν για έναν «νέο τύπο εγκλήματος», τις απαγωγές των νέων  του HDP , που απήχθησαν στο φως της ημέρας στην ευρύτερα κουρδική επαρχία Van και πιέστηκαν να γίνουν πληροφοριοδότες ή να τερματίσουν τις πολιτικές τους δραστηριότητες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ακτιβιστής του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) Gokhan Gunes απελευθερώθηκε μετά από μια δοκιμασία πέντε ημερών στα χέρια μιας ομάδας που χαρακτήρισαν τον εαυτό τους ως «αόρατους», που τον βασάνισαν και τον απείλησαν με βιασμό.

Οι βουλευτές του HDP ανέφεραν ότι η πρακτική εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο το κράτος φοβόταν μια πολιτικοποιημένη νεολαία, επιχειρώντας με τις υπηρεσίες ασφαλείας  να «σπάσει τις οργανωμένες δομές του για να το κάνει ανίκανο να ενεργήσει»

«Ως συμβούλιο νεολαίας του HDP, αγωνιζόμαστε ενάντια σε αυτήν την πολιτική« βρώμικου πολέμου », καθώς οι λαϊκοί εργάζονται στις περιοχές της πόλης και στους δρόμους και πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι. Γι 'αυτό είμαστε το επίκεντρο της καταστολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ωστόσο, καμία καταστολή δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πολεμήσουμε. Δεν κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τα χρόνια του αγώνα μας και θα είμαστε αυτοί που θα κερδίσουν στο τέλος », είπε η κ. Dag.

Η εκστρατεία HDP ξεκινά τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου

Η εκπρόσωπος τύπου και εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής του HDP Feleknas Uca και Hisyar Ozsoy βρισκόταν στο Στρασβούργο την περασμένη εβδομάδα, όπου συζητήθηκαν τα συνεχιζόμενα καταπιεστικά μέτρα της Τουρκίας κατά του κόμματος μαζί με την απόφαση της ΕΣΔΑ και την κατάσταση του κ. Ocalan.

Ο κ. Ozsoy εξήγησε: «Η απομόνωση του Οτσαλάν και των άλλων κρατουμένων στο νησί της φυλής των Ιμραλί δεν είναι ζήτημα παραβίασης των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Εκτός από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη νομική διάσταση, η απομόνωση στο Imrali είναι θέμα αποτροπής λύσης στο κουρδικό ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων. Είναι μια κατάσταση που δηλητηριάζει, συσφίγγει, στρατιωτικοποιεί και καταπολεμά ολόκληρο το πολιτικό κλίμα στην Τουρκία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε συναντήσεις με την επιτροπή πρόληψης των βασανιστηρίων (CPT) και ευρωπαίους ηγέτες, ο κ. Ozsoy πίεσε για νομική δράση για την επίλυση της παράνομης μεταχείρισης του Κούρδου ηγέτη.

Οι απεργοί  πείνας αναλαμβάνουν δράση για περισσότερες από 60 ημέρες σε τουλάχιστον 107 φυλακές για να απαιτήσουν τον τερματισμό της απομόνωσης του κ. Ocalan και την ειρηνική επίλυση του λεγόμενου κουρδικού ζητήματος.

Η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών πιστεύει ότι περίπου το 80% των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστηρίζει την απέλαση της Τουρκίας λόγω της άρνησής της να απελευθερώσει τον Ντεμιρτάς.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτός είναι ένας αισιόδοξος ισχυρισμός, προειδοποιώντας ότι η Γερμανία, η οποία προεδρεύει του συμβουλίου, δεν υποστηρίζει μια τέτοια κίνηση.

Εκτίμηση είναι ότι τον Φεβρουάριο το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία θα πάρει φωτιά. Οι ΗΠΑ αναμένεται να πάρουν θέση υπέρ της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στην Τουρκία. Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα βιώσει μεγάλες εσωτερικές ταραχές το 2021. Δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή  η περαιτέρω επαύξησης της πολιτικής  πόλωσης στη Τουρκία η οποία μπορεί να οδηγήσει στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, ενώ ο Ερντογάν ενδέχεται να απομακρυνθεί από την εξουσία, εκούσια κάτω από το βάρος γενικευμένης λαϊκής οργής που πλησιάζει , ή κατόπιν πρόωρων εκλογών τις οποίες θα χάσει.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ