Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής: Κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορoνοϊού αποφάσισαν οι «27»

Παμψηφεί υιοθετήθηκε η πρόταση του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέσπιση κοινού πλαισίου στη χρήση των rapid test και την αμοιβαία αναγνώριση των τεστ αυτών για τον κορονοϊό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, είναι βασικό για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

https://twitter.com/EUCouncil/status/1352329058634313730

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρηματολογεί, μεταξύ άλλων, υπέρ του πιστοποιητικού εμβολιασμού προκειμένου να αναζωογονηθεί η ελεύθερη μετακίνηση στην κοινή αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι με το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα δοθεί ώθηση στην βιομηχανία του τουρισμού που έχει καταρρεύσει εξαιτίας της επιδημίας. Στόχος της Αθήνας είναι να διασφαλίσει τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγειονομικής ασφάλειας στα ταξίδια, ώστε να μην διασωθεί κατά το μέγιστο δυνατόν φέτος, η τουριστική σεζόν και να μην οδηγηθούν τα έσοδα της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας σε κατάρρευση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει κυρίως την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε ενάντια στο μέτρο.

Λίστα πιστοποιημένων τεστ κορονοϊού

Σε ό,τι αφορά την απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση συγκεκριμένων τεστ αντιγόνου και το PCR τεστ μεταξύ των μελών της ΕΕ, ο διαμοιρασμός δεδομένων μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, καθώς και η δημιουργία κοινής λίστας τεστ αντιγόνου. Με την απόφαση αυτή, η Ευρώπη θα αποφασίζει με οδηγό το κείμενο αυτό την προτεραιοποίηση της χρήσης των τεστ αυτών ανά περίπτωση (κρούσματα, cluster, επαφές κ.λπ.).

Η λίστα των πιστοποιημένων τεστ θα μπορεί να διαφοροποιηθεί σε περίπτωση που κάποιο rapid test αποδειχθεί αναποτελεσματικό στη διάγνωση κάποιας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Η απόφαση έρχεται έπειτα από πρόταση του Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο για την υιοθέτηση ενός τέτοιου κοινού πλαισίου.

Σκέχεις για κλείσιμο συνόρων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, συζητήθηκε μεταξύ των αρχηγών των «27» η υιοθέτηση κοινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ και η απαγόρευση μετακίνησης, παρά μόνο για απολύτως απαραίτητες μεταφορές αγαθών.

Φαίνεται πως αυτή η πρόταση μπήκε στην άκρη, καθώς συνάντησε μεγάλες αντιστάσεις από χώρες που θεωρούν τα κλειστά σύνορα πλήγμα στην εικόνα της ανοιχτής Ευρώπης και του βασικού δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης εντός της κοινής αγοράς. Επιπροσθέτως, φαίνεται πως μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε και πρακτικά ζητήματα σε μεταφορές αγαθών εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το «άκυρο» της Μέρκελ

Σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο, η Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ. Την πρόταση που αφορά πρωτίστως τον τομέα του τουρισμού, είχε καταθέσει στην Κομισιόν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

https://youtu.be/pa1_mT7rB74

Επιφυλάξεις από χώρες - μέλη

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Κλεμάν Μπον στο ραδιοφωνικό δίκτυο του France Info. «Εάν μιλάμε για ένα χαρτί, ένα έγγραφο που μας επιτρέπει να ταξιδέψουμε στην Ευρώπη, πιστεύω ότι είναι πολύ πρόωρο», είπε.

«Είναι μία συζήτηση που δεν έχει χώρο να γίνει και θα ήταν σοκαριστικό, την ώρα που μόλις αρχίζουμε παντού την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, να υπάρχουν σημαντικότερα δικαιώματα για ορισμένους παρά για άλλους. Δεν είναι αυτή η δική μας ιδέα περί προστασίας και πρόσβασης στα εμβόλια».

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση της υπουργού Εσωτερικών της Πορτογαλίας, Άνα Πάουλα Ζακάρια, η οποία τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η συζήτηση για το εν λόγω ζήτημα. Η Ζακάρια σημείωσε «χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση γιατί ένα πιστοποιητικό μπορεί να αποτελέσει απόδειξη ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί, αλλά το δεύτερο επίπεδο της συζήτησης είναι τι μπορείς να κάνεις με αυτή την απόδειξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Από τη μία πλευρά μπορείς να πεις ότι έχεις αυτό το πιστοποιητικό που αποδεικνύει ότι έχεις εμβολιαστεί, αυτό είναι όλο και μετά πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτό. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που χρειάζονται επιπλέον συζήτηση» σημείωσε.

Την πρόταση Μητσοτάκη για τα ταξίδια απέρριψε ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, λέγοντας «δεν είναι καλό να χωρίσουμε την Ευρώπη στα δύο». «Δεν νομίζω ότι είναι καλή ιδέα. Πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, όχι για ταξίδια», δήλωσε ο Γοχάνις, ο οποίος θεωρείται στενός σύμμαχος της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ.

«Αυτά είναι σημαντικά δεδομένα για τον οικογενειακό γιατρό ή όποιον ασχολείται με κάποιον σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, η χρήση αυτών των πιστοποιητικών για να χωρίσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης στα δύο, εμένα δεν μου φαίνεται καλή» επισήμανε.

Επιφυλάξεις έχει εκφράσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που καλεί τα κράτη να μην εισάγουν απαιτήσεις απόδειξης εμβολιασμού ή ασυλίας για διεθνή ταξίδια ως προϋπόθεση εισόδου σε μια χώρα καθώς «εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα κάποια κρίσιμα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης».

«Συναγερμός» από το ECDC για τις μεταλλάξεις

Η αρμόδια για τις επιδημίες και τα λοιμώδη νοσήματα ευρωπαϊκή υπηρεσία κάλεσε σήμερα, Πέμπτη, τα μέλη της σε ετοιμότητα για να λάβουν αυστηρότερα μέτρα «εντός των προσεχών εβδομάδων», με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των μεταλλάεξεων του κορονοϊού, αυξάνοντας το επίπεδο επαγρύπνησής της.

«Το βασικό μήνυμα είναι να προετοιμαστούμε για ταχεία κλιμάκωση της αυστηρότητας των μέτρων κατά του κορονοϊού εντός των προσεχών εβδομάδων ώστε να διατηρηθούν οι δυνατότητες φροντίδας και να αυξηθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Το ECDC, στο οποίο μετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε. καθώς και η Βρετανία, η Νορβηγία και η Ισλανδία, αύξησε σε «υψηλή/πολύ υψηλή» την αξιολόγησή του για τους υγειονομικούς κινδύνους που συνδέονται με τις νέες παραλλαγές, έναντι «υψηλής» στην πρώτη αξιολόγησή του στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ακόμη, ακολουθώντας το «παράδειγμα» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η υπηρεσία που εδρεύει στη Στοκχόλμη κάλεσε τα μέλη της να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στα διαγνωστικά τεστ και, κυρίως, τις δυνατότητες προσδιορισμού της αλληλουχίας, ώστε να εντοπίζονται καλύτερα οι νέες «βρετανικές», «νοτιοαφρικανικές» ή «βραζιλιάνικες» παραλλαγές, όπως αποκαλούνται.

Επίσης, με δεδομένο «ότι οι πληθυσμοί που ευθύνονται για τη μετάδοση δεν θα εμβολιαστούν για μερικούς μήνες, συνιστάται στα κράτη μέλη να είναι επιφυλακτικά πριν από τη χαλάρωση» των περιοριστικών τους μέτρων.

«Βάσει των στοιχείων για τη σημαντικά υψηλότερη μεταδοτικότητα των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, οι εθνικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες να λάβουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να τα τηρούν», συνεχίζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, προτρέποντας τις αρχές να προετοιμαστούν και για αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσοκομεία.

Αξίζει να αναφερθεί πως:

Για τη λεγόμενη «βρετανική» παραλλαγή («VOC 202012/01» ή «B.1.1.7»), το ECDC κατέγραφε την Τρίτη σχεδόν 1.300 κρούσματα στις χώρες μέλη του εκτός της Βρετανίας, όπου το στέλεχος πλέον κυριαρχεί.
Για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή («501Y.V2») εντοπίστηκαν 27 κρούσματα σε δέκα χώρες της ζώνης του ECDC, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την καταμέτρησή του στις 19 Ιανουαρίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ