Χειμρινές ασκήσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Χειμερινές ασκήσεις Τούρκων-Αζέρων στα σύνορα με Αρμενία

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) και οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη χειμερινή άσκηση των τελευταίων χρόνων μεταξύ 1 έως 12 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο τουρκικός στρατός σε ανακοίνωση της 17ης Ιανουαρίου, "κλειδώνοντας" την ενίσχυση και διατήρηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στον Καύκασο μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στην ανατολική επαρχία Καρς της Τουρκίας και αναμένεται να περιλαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό που έχουν παραχθεί στην Τουρκία.

Τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ομάδες ελεύθερων σκοπευτών, προσωπικό της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων, ελικόπτερα και κομάντος θα συμμετέχουν στη μεγάλη άσκηση Τούρκων-Αζέρων, καθώς η Άγκυρα "μαρκάρει" την περιοχή της και πέρα των ανατολικών συνόρων της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η άσκηση θα επικεντρωθεί κυρίως στις επιχειρησιακές δυνατότητες κατά τη διάρκεια των σκληρών καιρικών συνθηκών των χειμερινών μηνών, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών στέγασης, ενίσχυσης, συντήρησης και εκπαιδευτικής ανάπτυξης.

Η επαρχία Καρς στην οποία πραγματοποιείται η άσκηση συνορεύει με την Αρμενία, γεγονός που μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς αποτελεί "σύμβολο" της επικράτησης έναντι των Αρμενίων. Θα αναμέναμε ρωσική αντίδραση, αν αυτό δεν ήταν αποτέλεσμα της ρωσικής επέμβασης...

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν προέβη σε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα:

"Οι στρατιώτες μας θα λάβουν μέρος επίσης στις χειμερινές ασκήσεις-2021 που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη Kars της αδελφικής Τουρκικής Δημοκρατίας. Πραγματοποιήθηκε η τελετή αποχώρησης του στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικών οχημάτων που συμμετέχουν προς στον τόπο των ασκήσεων.

Μετά τις ομιλίες, οι μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις έφυγαν από το Nakhchivan για να κινηθούν προς την κατεύθυνση του συνοριακού σημείου ελέγχου του Sadarak. Οι μονάδες μας διέσχισαν τη Γέφυρα Umid πάνω από τον ποταμό Araz και συνέχισαν να κινούνται προς την πόλη Kars". 

Την τελευταία φορά που η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν μια κοινή στρατιωτική άσκηση, το Μπακού κατηγόρησε την Αρμενία ότι πραγματοποίησε επιθέσεις στα συνοριακά σημεία ελέγχου της, τον περασμένο Ιούλιο.

Οι πολεμικές ασκήσεις ξεκίνησαν στις 29 Ιουλίου, με τις 5 Αυγούστου να είναι η τελευταία ημέρα των χερσαίων δραστηριοτήτων - που περιελάμβαναν πυροβολικό, τεθωρακισμένα οχήματα και όλμους που έπληξαν προσομοιωμένους στόχους - στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, και το κρατίδιο-δορυφόρο Νακτσιβάν, την αυτόνομη περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που συνορεύει με την Τουρκία και την Αρμενία.

Στις 18 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δημοσίευσε τις φωτογραφίες, τα ονόματα, τα επώνυμα, τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές τάξεις και την ημερομηνία γέννησης 2855 στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν που πέθαναν στον πόλεμο του Καραμπάχ, μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου και 9 Νοεμβρίου.

Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, οι κάτοικοι του χωριού Drmbon της περιφέρειας Μαρτακέτ ζήτησαν από την ηγεσία του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος να ζητήσει την ευκαιρία να περάσει κατά μήκος του δρόμου Martakert-Vardenis.

Ο δρόμος που συνέδεε το Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) με την Αρμενία, σύμφωνα με τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου, τέθηκε υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση στο Καραμπάχ:

  • Τώρα το κύριο ερώτημα είναι η επιστροφή των κρατουμένων, αρχικά υπήρχαν περίπου 62 άτομα. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την υπογραφή στις 9 Νοεμβρίου. Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πραγματικά περισσότερα από αυτά.
  • Από την Αρμενική πλευρά, οι κατάλογοι αιχμαλώτων πολέμου δεν καταρτίστηκαν αμέσως και πλήρως.
  • Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να εξετάζουμε το ζήτημα σε ένα πλαίσιο "όλα για όλους". Αυτή είναι επίσης η γνώμη του Προέδρου Πούτιν.
  • Προς το παρόν, οι ειρηνευτές ελέγχουν τα ονόματα των POW με τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.
  • Η τριμερής δήλωση για το Καραμπάχ δεν έχει μυστικά συνημμένα
  • Δεδομένου ότι το καθεστώς του Καραμπάχ είναι προβληματικό, οι ηγέτες των τριών χωρών αποφάσισαν να αφήσουν την τελική απόφαση για το μέλλον.

Η κατάσταση είναι σε μεγάλο βαθμό ήρεμη και οι Ρώσοι ειρηνευτές φαίνεται να κρατούν την κατάσταση υπό έλεγχο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ