Κόσμος

Πακιστάν, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θα πραγματοποιήσουν αύριο τη δεύτερη τριμερή τους συνάντηση

Το Πακιστάν, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θα ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα θέματα και πώς θα επιτύχουν αναπτυξιακούς στόχους, ενώ θα συζητηθούν παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων νέων και αναδυόμενων απειλών για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια

Οι τρεις πλευρές απολαμβάνουν στενές αδελφικές σχέσεις με βάση την κοινή πίστη, τις αξίες, τον πολιτισμό και την ιστορία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Πακιστάν, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να πραγματοποιήσουν τη δεύτερη τριμερή συνάντηση στις 13 Ιανουαρίου στο Ισλαμαμπάντ, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε την Τρίτη, ο πρώτος γύρος της τριμερούς συνάντησης πραγματοποιήθηκε στο Μπακού το Νοέμβριο του 2017. Για την επερχόμενη συνάντηση, οι τρεις πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για διάφορα  θέματα και πώς να επιτύχουν αναπτυξιακούς στόχους.

Οι τρεις χώρες πρόκειται να συζητήσουν: "Παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων νέων και αναδυόμενων απειλών για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει η πανδημία COVID-19, το περιβάλλον και η αλλαγή του κλίματος και την επίτευξη στόχων οικονομικής ανάπτυξης."

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα διερευνήσουν επίσης δυνατότητες εμβάθυνσης της τριμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης και της ασφάλειας, του εμπορίου και των επενδύσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής συνεργασίας.

Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov θα φτάσει στο Ισλαμαμπάντ για διήμερη επίσκεψη στις 13 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γραφείου Εξωτερικών, Zahid Hafeez Chaudhri.

Η επίσκεψη έχει σημασία καθώς είναι η πρώτη από το 2010 από έναν υπουργό Εξωτερικών των Αζέρων. Ο Μπαϊράμοφ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Imran Khan και τον Πρόεδρο Arif Alvi κατά την επίσκεψή του.

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Πακιστάν σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου στο Πακιστάν θα βοηθήσει στην εμβάθυνση των διμερών δεσμών και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, πρόσθεσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Εκτίμηση είναι ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εμπλέξει στο Κυπριακό, στις επικείμενες συζητήσεις ενδεχόμενη αναγνώριση του ψευδοκράτους από τις εν λόγω 2 χώρες, ενώ αναμένεται περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων στον αμυντικό τομέα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ