Κόσμος

Κάνει come back η Greta: Τι... απαιτεί από τις πλουσιότερες χώρες

Για να λειτουργήσει η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού, η Greta Thunberg απαιτεί από τις πλουσιότερες χώρες να αναλάβουν πρωτοπόρο ρόλο.

Επικρίνει ασαφείς και απομακρυσμένους στόχους για το κλίμα για το 2030 και το 2050, οι οποίοι δεν είναι πλέον χρήσιμοι εάν έχει εξαντληθεί ο υπόλοιπος προϋπολογισμός περί του CO2.

Κατά την άποψη της Thunberg, η αλλαγή στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να σημαίνει ένα μεγάλο βήμα προόδου. Το αν ο Μπάιντεν είναι ο άνθρωπος για μια μεγάλη αλλαγή μένει να φανεί.

Η ακτιβίστρια του κλίματος Greta Thunberg σημειώνει πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «αφύπνιση» στην κλιματική κρίση .

Μιλώντας για την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα σε συνέντευξη στο δίκτυο dpa υποστηρίζει πως για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι σημαντικό οι πλουσιότερες χώρες να προχωρήσουν και να κάνουν τα πρώτα βήματα. "Είναι λογικό και σκόπιμο εκείνοι που έχουν τους περισσότερους πόρους και τις καλύτερες ευκαιρίες να καθοδηγήσουν".

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε να μην αναβάλουμε τις δράσεις για την επικείμενη κλιματική καταστροφή με μακρινούς στόχους στο μέλλον. "Πρέπει να σταματήσουμε να εστιάζουμε σε αυτούς τους ασαφείς, απόμακρους και εξαιρετικά υποθετικούς στόχους και αντίθετα να συμφωνήσουμε με το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξουμε τώρα", δήλωσε η 18χρονη εδώ και λίγες μέρες Γκρέτα.

Επιπροσθέτως επικρίνει τους στόχους που έθεσε η ΕΕ τον Δεκέμβριο, δηλαδή τη μείωση των εκπομπών CO2 σε τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990.

Διαμαρτύρεται ότι η ΕΕ αναφέρεται σε συγκριτικές τιμές από το 1990 και όχι το 2010 και επίσης δεν περιλαμβάνει όλες τις εκπομπές - και ότι η εστίαση είναι περισσότερο στον καθορισμό μακρινών στόχων παρά στην άμεση δράση. "Πρέπει να δούμε πού είμαστε τώρα. Και πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει." λέει.

Για το αν ο Joe Biden είναι ο σωστός άνθρωπος για μια μεγάλη αλλαγή μένει να φανεί, θεωρεί η Σουηδή ακτιβίστρια. "Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε. Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει. Υπάρχει κάποια πίεση σε αυτόν, τουλάχιστον," είπε η Thunberg.

Τέλος ελπίζει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα συνειδητοποιήσει περισσότερο τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής κρίσης.

"Η κλιματική κρίση είναι μόνο ένα σύμπτωμα μιας μεγαλύτερης κρίσης αειφορίας", δήλωσε η Thunberg.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ