Κόσμος

Ιαπωνία: Κατασκευάζει ξύλινους δορυφόρους!-Για ποιό λόγο;

Μια ιαπωνική εταιρεία και το Πανεπιστήμιο του Κιότο έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αναπτύξουν αυτό που ελπίζουν ότι θα είναι οι πρώτοι δορυφόροι στον κόσμο που θα είναι κατασκευασμένοι από ξύλο έως το 2023.

Η Sumitomo Forestry δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την ανάπτυξη δέντρων και τη χρήση υλικών ξύλου στο διάστημα.

Γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στα υλικά κατασκευής;
Θα αρχίσει να πειραματίζεται με διαφορετικούς τύπους ξύλου σε ακραία περιβάλλοντα στη Γη. Τα διαστημικά σκουπίδια γίνονται ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα καθώς περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα.

Οι ξύλινοι δορυφόροι θα καούν χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα ή να «βρέχουν» συντρίμμια στη Γη.

«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καίνε και δημιουργούν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμινίου που θα αιωρούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια», δήλωσε στο BBC ο Takao Doi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και Ιάπωνας αστροναύτης.

«Το επόμενο στάδιο θα είναι η ανάπτυξη του μηχανικού μοντέλου του δορυφόρου και μετά θα κατασκευάσουμε το μοντέλο πτήσης», προσέθεσε ο καθηγητής Doi. Ως αστροναύτης επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008.

Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, έγινε το πρώτο άτομο που έριξε ένα μπούμερανγκ στο διάστημα το οποίο είχε σχεδιαστεί ειδικά για χρήση στη μικροβαρύτητα.

Η Sumitomo Forestry, μέρος του ομίλου Sumitomo, που ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 400 χρόνια, δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανάπτυξη ξύλινων υλικών εξαιρετικά ανθεκτικών στις αλλαγές θερμοκρασίας και στο φως του ήλιου.

Διαστημικά σκουπίδια
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των διαστημικών σκουπιδιών να πέσουν στη Γη, καθώς εκτοξεύονται περισσότερα διαστημικά σκάφη και δορυφόροι.

Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για επικοινωνία, τηλεόραση, πλοήγηση και πρόγνωση καιρού.

Εμπειρογνώμονες και ερευνητές του διαστήματος έχουν διερευνήσει διάφορες επιλογές για την αφαίρεση και τη μείωση των σκουπιδιών στο διάστημα.

Υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι που περιβάλλουν τη Γη, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

Περίπου το 60% είναι ανενεργοί (διαστημικά σκουπίδια). Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο αυτή τη δεκαετία, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, θα μπορούσαν να υπάρχουν 15.000 δορυφόροι σε τροχιά.

Το SpaceX του Elon Musk έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερους από 900 δορυφόρους Starlink και σχεδιάζει να αναπτύξει χιλιάδες ακόμη.

Τα διαστημικά σκουπίδια ταξιδεύουν με απίστευτα γρήγορη ταχύτητα, μεγαλύτερη από  35.888χλμ/ώρα, οπότε μπορεί να προκαλέσουν σημαντική ζημιά σε οποιοδήποτε αντικείμενο χτυπήσουν.

Το 2006, ένα μικρό κομμάτι διαστημικών σκουπιδιών συγκρούστηκε με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ