κλεμμένη καμπάνα
Κόσμος

Πολωνία: Επιστρέφει καμπάνα που είχαν κλέψει οι Ναζί πριν 77 χρόνια

Μια εκκλησιαστική καμπάνα που χρονολογείται από το 1555 θα επιστραφεί στο σπίτι της στην Πολωνία, 77 χρόνια αφότου λεηλατήθηκε από τους Ναζί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς βρέθηκε

Οι ενορίτες στο Slawiecice στη νότια Πολωνία άρχισαν να αναζητούν την παλιά καμπάνα της εκκλησίας πριν από δύο χρόνια. Ήταν τυχεροί γιατί, όπως εξήγησε η μητρόπολη Münster στη Γερμανία, οι Ναζί έλιωσαν περίπου 80.000 καμπάνες για να φτιάξουν όπλα ή πυρομαχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η καμπάνα εντοπίστηκε τελικά στο Münster από τον πάστορα της πολωνικής εκκλησίας. Σύμφωνα με την επισκοπή, ο Marian Bednarek βρήκε την καμπάνα των 400 κιλών (880 λίβρες) σε ένα βιβλίο.

Βρισκόταν για δεκαετίες απαρατήρητη με δύο άλλες καμπάνες σε μια αυλή στο δικαστήριο της Καθολικής Εκκλησίας της πόλης.

Μετά τον πόλεμο, κάποιες καμπάνες που δεν είχαν λιώσει λόγω του μεταλλικού τους περιεχομένου τις είχαν επιστρέψει, αλλά 1.300 καμπάνες που είχαν κατασχεθεί σε ανατολικά εδάφη, όπως η Πολωνία, διατηρήθηκαν στο Αμβούργο και οι φωτογραφίες τους φυλάχτηκαν σε αρχείο στη Νυρεμβέργη.

Η επιστροφή

Η επισκοπή είπε ότι οι βρετανικές στρατιωτικές αρχές είχαν απαγορεύσει την επιστροφή καμπανών στα ανατολικά, και αντ’ αυτού δανείστηκαν σε ενορίες σε όλη την παλιά Δυτική Γερμανία.

Η καμπάνα δε θα σταλεί πίσω στο αρχικό της σπίτι ακόμα, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Όταν τελικά φτάσει στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, θα είναι με μόνιμο δάνειο, καθώς επίσημα ανήκει πλέον στη γερμανική κυβέρνηση.

«Μετά από 77 χρόνια, η αναμονή ενός μήνα περίπου δεν έχει σημασία», δήλωσε ο Hans Manek, πρώην κάτοικος του Slawiecice, στην Καθολική Εκκλησία στο Münster.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...