Κόσμος

13 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια αναμένεται να εξαναγκαστούν σε γάμο λόγω της καραντίνας του Covid-19

"Πιστεύω ότι πολλά κορίτσια θα είχαν περάσει σιωπηλά τον πρώιμο γάμο, επειδή οι κινήσεις ήταν λόγω καραντίνας περιορισμένες και δεν μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά", δήλωσε η Πρώτη Κυρία της Σιέρα Λεόνε Φατιμά Μαάδα Βιο.

Στην φωτογραφία η Meghla κρατά το μωρό της στις 7 Μαρτίου 2017 στο τμήμα Khulna του Μπαγκλαντές. Η δεκαεπτάχρονη Meghla παντρεύτηκε τον 30χρονο σύζυγό της, Liton, κατά τη διάρκεια ενός τακτικού γάμου το 2015, ενώ ήταν 15 ετών. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι οι παιδικοί γάμου αυξάνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι οικογένειες αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες. (Φωτογραφία: Allison Joyce / Getty Images).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διεθνείς υποστηρικτές για τα δικαιώματα των παιδιών προειδοποίησαν τη Δευτέρα ότι ο παιδικός γάμος αυξάνεται σε φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν ότι η πανδημία του κορονοϊού και οι συνεπακόλουθες οικονομικές δυσκολίες θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν τις οικογένειες να παντρέψουν 13 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια από ό, τι πριν ξεκίνησε η διεθνής κρίση.

Τα δυσάρεστα νέα έρχονται μετά από χρόνια προόδου στον αγώνα κατά του παιδικού γάμου, στον οποίο οι απελπισμένες οικογένειες στρέφονται συχνά στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να αποκτήσουν προίκα για τις κόρες τους και να εξοικονομήσουν χρήματα μετατοπίζοντας την ευθύνη για τη σίτιση και τον ρουχισμό ενός νεαρού κοριτσιού στο νέο σύζυγό της, ο οποίος είναι συχνά πολλά χρόνια μεγαλύτερος από το κορίτσι. Σε αντάλλαγμα, οι νέες νύφες αναλαμβάνουν συχνά αγροτικές και οικιακές εργασίες για την οικογένεια του νέου συζύγου τους, καθώς επίσης αναμένεται να γεννήσουν παιδιά σε νεαρή ηλικία.

"Σε καμία περίπτωση δεν είναι συναινετικό", έγραψε η UNICEF στο Twitter νωρίτερα αυτό το μήνα.

Νωρίτερα φέτος, η παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children εξέδωσε μια έκθεση που προειδοποιεί ότι το 2020 εκτιμάται ότι περίπου μισό εκατομμύριο κορίτσια κάτω των 18 ετών θα αναγκαστούν σε γάμους και ένα εκατομμύριο ακόμη θα μείνουν έγκυες ως αποτέλεσμα των κρατικών lockdown και άλλων οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Η αναμενόμενη αύξηση "αντιπροσωπεύει μια συντηρητική εκτίμηση", δήλωσε το Save the Children, καθώς οι γάμοι παιδιών συχνά δεν αναφέρονται στις αρχές και καλύπτονται από μυστικότητα.

Σύμφωνα με τη UNICEF, ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε ακραία φτώχεια αναμένεται να ανεβεί στα ύψη μέχρι το τέλος του έτους, με 122 εκατομμύρια έως 142 εκατομμύρια περισσότερες οικογένειες παιδιών να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Πολλές από αυτές τις οικογένειες θα μπορούσαν να προσφέρουν τις μικρές κόρες τους για γάμο τα επόμενα χρόνια.

Οι περισσότεροι παιδικοί γάμοι αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ πολλοί αναφέρθηκαν επίσης στη Μέση Ανατολή.

Η UNICEF σημείωσε ότι οι γάμοι παιδιών σε στρατόπεδα προσφύγων αυξάνονται φέτος, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, όπου μόνο το 10% περίπου των κοριτσιών κάτω των 18 ετών ήταν παντρεμένοι πριν από την πανδημία. Ο αριθμός αυξάνεται λόγω της απελπισίας οικογενειών σε στρατόπεδα προσφύγων της Παλαιστίνης και της Συρίας.

"Δυστυχώς, έχουμε δει αύξηση του γάμου παιδιών σε στρατόπεδα προσφύγων από την αρχή της πανδημίας καθώς οι οικογένειες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες", δήλωσε η Tanya Chapuisat, εκπρόσωπος της UNICEF για την Ιορδανία, στο Associated Press.

Το Covid-19 διέκοψε τη σχολική εκπαίδευση για περίπου 1,6 δισεκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, σύμφωνα με το Save the Children. Μία από τις κορυφαίες ανησυχίες των υπερασπιστών στον αγώνα κατά του παιδικού γάμου είναι ότι απομακρύνει τα κορίτσια από την επίσημη σχολική τους εκπαίδευση για πάντα.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ