Σαρκισιάν, Πασινιάν
Κόσμος

Σαρκισιάν για Αρτσάχ: "Η κυβέρνηση Πασινιάν πρέπει να φύγει"

«Η κυβέρνηση που οδήγησε σε αυτή (τη συμφωνία για το Αρτσάχ) πρέπει να φύγει», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν, ο οποίος ζητούσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, σε μέλη της ρωσικής-αρμενικής κοινότητας κατά τη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού στη Μόσχα στις 29 Νοεμβρίου.

Το γραφείο Τύπου της αρμενικής προεδρίας αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος συναντήθηκε με μια ομάδα εκπροσώπων της κοινότητας για να συζητήσουν την κατάσταση μετά στη χώρα μετά τον πόλεμο του Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος Σαρκισιάν τόνισε ότι σε οποιαδήποτε χώρα, κάθε κυβέρνηση που οδηγεί σε μια τόσο μεγάλη τραγωδία πρέπει να παραιτείται.

«Εάν ο πολιτικός είναι δυνατός, μπορεί να επιστρέψει αργότερα. Οι προηγούμενες εκλογές ήταν πριν από δυόμισι χρόνια όταν η χώρα ήταν εντελώς διαφορετική. Τώρα ζούμε σε μια διαφορετική χώρα», είπε ο πρόεδρος, συνεχίζοντας ότι η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός θα ήταν οι πρόωρες εκλογές και ο σχηματισμός προσωρινής κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος Σαρκισιάν εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για τους περιορισμούς στην εξουσία του γραφείου του. Το 2015, ένα συνταγματικό δημοψήφισμα που ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο Serzh Sargsyan μετέβαλε τη χώρα από ένα ημι-προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό, μειώνοντας έτσι σημαντικά την εξουσία του προέδρου.

Μιλώντας για την ανάγκη για νέες εκλογές, ο Πρόεδρος Σαρκισιάν σημείωσε επίσης ότι οι Αρμένιοι πρέπει να σκεφτούν και τις συνταγματικές αλλαγές.

«Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ του κοινοβουλίου, της κυβέρνησης και του προεδρικού θεσμού. Στη χώρα μας, όλες οι θέσεις ορίζονται από το κοινοβούλιο, αλλά πού είναι η ισορροπία; Κάθε σύνταγμα, είτε στο προεδρικό είτε στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, πρέπει περιλαμβάνει ισορροπίες, αντισταθμίσεις και μηχανισμούς συγκράτησης, ώστε κανένας, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο είτε για τον πρωθυπουργό, να λαμβάνει αποφάσεις που είναι πολύ σημαντικές σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ