Κόσμος

Σόρος: Η Ευρώπη να αντισταθεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος George Soros δήλωσε σε άρθρο-γνώμης που δημοσιεύτηκε στο πόρταλ Project Syndicate ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Σόρος είπε ότι «η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να συμβιβαστεί σχετικά με τις διατάξεις του κράτους δικαίου που εφαρμόζεται στα κεφάλαια που διανέμει στα κράτη μέλη. Ο τρόπος με τον οποίο η ΕΕ ανταποκρίνεται στην πρόκληση των διατάξεων που τίθενται τώρα από την Ουγγαρία και την Πολωνία θα καθορίσει εάν θα επιβιώσει ως μια ανοιχτή κοινωνία, αληθινή στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε ».

Ο Σόρος ανέφερε ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν το βέτο στον προτεινόμενο επταετή προϋπολογισμό και στο ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή οι κυβερνήσεις τους ήταν αντίθετες με τις προϋποθέσεις του κράτους δικαίου που είχε υιοθετήσει η ΕΕ και δεν ήθελαν να πληρώσουν τις συνέπειες.

Για τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν και τον «εκ των πραγμάτων κυβερνήτη της Πολωνίας» Jaroslaw Kaczynski «το κράτος δικαίου αντιπροσωπεύει ένα πρακτικό όριο στην προσωπική και πολιτική διαφθορά», δήλωσε ο Σόρος. «Το βέτο είναι ένα απελπισμένο στοίχημα από δύο κατά συρροήν παραβάτες», πρόσθεσε.

Κατηγόρησε τον Ορμπάν πως έχει κατασκευάσει στην Ουγγαρία ένα περίπλοκο κλεπτοκρατικό σύστημα για να κρατήσει την χώρα τυφλή και συμπλήρωσε ότι μόνο η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει, για παράδειγμα με τη διοχέτευση κονδυλίων σε τοπικές αρχές, «όπου εξακολουθεί να λειτουργεί δημοκρατία στην Ουγγαρία, σε αντίθεση με το εθνικό επίπεδο».

Ο Soros πρότεινε στο άρθρο του ότι «το βέτο των Orbán-Kaczynski θα μπορούσε να παρακαμφθεί».

«Η Ουγγαρία και η Πολωνία δεν θα λάβουν καμία πληρωμή βάσει αυτού του προϋπολογισμού, επειδή οι κυβερνήσεις τους παραβιάζουν το κράτος δικαίου», πρόσθεσε. Είπε τέλος ότι το ερώτημα ήταν αν η ΕΕ θα μπορούσε να «συγκεντρώσει την πολιτική βούληση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ