Κόσμος

Κορονοϊός-Γερμανία: Πήρε παράταση μέχρι 20 Δεκεμβρίου το lockdown

 

Προκειμένου να περιοριστεί η πανδημία του νέου κορωνοιού, αναμένεται να παραταθεί το μερικό lockdown στη Γερμανία έως τις 20 Δεκεμβρίου, όπως αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων στη Γερμανία.

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για την πανδημία, οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα ανακοινώσουν ένα νέο σχέδιο ενόψει των εορτών.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Focus» και την εφημερίδα «Bild», τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν είναι τα εξής:

Περιορισμοί επαφής: Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα επιτρέπουν μέχρι δύο διαφορετικά νοικοκυριά . Τα άτομα που θα παρίστανται θα είναι μάξιμουν δέκα, εξαιρούνται τα παιδιά ηλικίας έως 14 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να τεθούν σε αυτοαπομόνωση για αρκετές ημέρες πριν από τις χριστουγεννιάτικες επισκέψεις .

- Οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων συμφώνησαν σήμερα το πρωί να απαγορεύσουν τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους και δρόμους.

- Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία για εκπαιδευτικούς και κοινωνικοπολιτικούς λόγους.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι συνωστισμοί των μαθητών, η έναρξη των μαθημάτων πρέπει να γίνεται κλιμακωτά.

- Θα είναι υποχρεωτική η χρήσης μάσκας, εκτός από τις δημόσιες συγκοινωνίες ή το λιανεμπόριο , και υπαίθριους δημόσιους χώρους (σε ορισμένες περιπτώσεις). Οι τοπικές αρχές θα καθορίσουν τις ακριβείς τοποθεσίες.
Η μάσκα πρέπει να είναι υποχρεωτική στο χώρο εργασίας .

-Πυροτεχνήματα: Τα πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς απαγορεύονται σε δημόσιους χώρους. Ωστόσο, δεν υπάρχει θέμα απαγόρευσης πώλησής τους στο επίμαχο σχέδιο.
- Εμπόριο: Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους την εορταστική περίοδο.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία ο πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται σήμερα το βράδυ( 9 ώρα Ελλάδας) να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνοντας τα μέτρα για την σταδιακή άρση του lockdown.

Πρόκειται για μία διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια ώστε να αποφευχθεί μία νέα έξαρση της επιδημίας, όπως έχει διευκρινίσει η γαλλική προεδρία.
Τα νέα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν από τις 30 Οκτωβρίου.

Η γαλλική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από καταστηματάρχες και επιχειρηματίες να χαλαρώσουν τους περιορισμούς εγκαίρως για την χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία αποφέρει σε πολλά καταστήματα λιανικής το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ