Κόσμος

Η Μολδαβία προετοιμάζεται για μια.... επανάσταση τύπου Λευκορωσίας

Οι αυριανές προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία ακολουθούν ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό της Λευκορωσίας. Ο φιλοΡώσος πρόεδρος, ο 45χρονος Igor Dodon, Ορθόδοξος Χριστιανός και συχνός προσκυνητής και του Αγίου Όρους, θα μπορούσε να χάσει την εξουσία του, αλλά φαίνεται απρόθυμος να απομακρυνθεί από το αξίωμά του...

Δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, ο Ντόντον είπε ότι φοβόταν την αποσταθεροποίηση της χώρας μετά την ψηφοφορία και προειδοποίησε την υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δράσης και Αλληλεγγύης, 48χρονη Μαγια Σάντου, η οποία ήταν πρωθυπουργός για μερικούς μήνες το 2019, ότι οι πρόσφατες διαμαρτυρίες της θα χρησιμοποιηθούν από ομάδες νεαρών εξτρεμιστών (το λεγόμενο gopniki) για να καταλάβουν τις έδρες της εξουσίας.

Ένας τρίτος υποψήφιος, ο ηγέτης του φιλελεύθερου-λαϊκιστικού κόμματος Dignity and Truth Platform Party (Platforma-DA), ο 45χρονος Andrei Năstase, κάλεσε τους «νέους και δυνατούς» να προετοιμαστούν για να υπερασπιστούν τις «ψήφους των ανθρώπων» στα εκλογικά κέντρα.

Για το Κόμμα των Σοσιαλιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας του Ντόντον, οι φιλοευρωπαίοι αντίπαλοί του αποτελούν απειλή. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση κατηγορεί ήδη τον πρόεδρο για απάτη στην ψηφοφορία.

Ο Ντόντον ισχυρίζεται ότι γνωρίζει για σχέδια κατάσχεσης του προεδρικού ανακτόρου στο Κισίνεφ τις επόμενες μέρες, μετά το σάλο που ξεσηκώθηκε από το κάλεσμα της Μαγια Σάντου για «ειρηνικές διαμαρτυρίες», όπως αυτές των γυναικών του Μινσκ.

Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 2 ή 16 Νοεμβρίου. Παρόλο που οκτώ υποψήφιοι είναι υποψήφιοι για την προεδρία, η εκστρατεία του Ντόντον στοχεύει άμεσα την Σάντου, που θεωρείται ως ο κύριος αντίπαλός του.

Οι δύο αντιπροσωπεύουν τα εναλλακτικά οράματα της Μολδαβίας. Ο νυν πρόεδρος τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης "Ευρασιατικής" ένταξης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αντίθετα, η Σάντου θέλει τη Μολδαβία να ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο ηγέτες αντικατοπτρίζουν επίσης την εθνική διαίρεση της χώρας. Η Ντόντον είναι Ρώσος, ενώ η Σάντου είναι Ρουμανικής καταγωγής, αλλά είπε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος όλων των Μολδαβών.

Πολλοί θυμούνται μια ιστορική απόφαση της Sandu όταν ήταν πρωθυπουργός, δηλαδή την κατάργηση των ρωσικών ως υποχρεωτικών μαθημάτων από το σχολικό πρόγραμμα.

Η σημερινή κυβέρνηση διευθύνεται από τον πρωθυπουργό Ίον Τσίκου, ο οποίος έχει υποσχεθεί να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο εισάγεται από τη Ρωσία, για να κρατήσει τους ψηφοφόρους μακριά από κάθε φιλοευρωπαϊκό πειρασμό.

Το φυσικό αέριο είναι πολύ ακριβό στη χώρα, τόσο πολύ που πολλοί Μολδαβοί αναγκάζονται να θερμαίνουν τα σπίτια τους με ξύλα. Για χρόνια, πολλοί από τους δημόσιους αξιωματούχους που ελέγχουν το εμπόριο με τη Ρωσία κατηγορούνται για διαφθορά.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση οικονομολόγων του Συλλόγου συζήτησης Valdai, ενός think tank με έδρα τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε υπέρ του Ντόντον, ελπίζοντας να τον δει να επανεκλέγεται.

Η Μολδαβία, των 3,5 εκατομμυρίων πολιτών, βρίσκεται στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία, διαιρείται μεταξύ στρατοπέδων υπέρ της Ρωσίας και υπέρ της Ρουμανίας. Παράλληλα με τα ανατολικά σύνορά της βρίσκεται η Υπερδνειστερία , μια «ουδέτερη» περιοχή, τόπος παλαιότερων συγκρούσεων μεταξύ Ρώσων και Μολδαβών. Σήμερα είναι κυρίως φιλο-ρωσική, παρόλο που πολλοί κάτοικοι διαθέτουν διαβατήρια Μολδαβίας.

Πολλοί φοβούνται ότι θα μεταφερθούν στη Μολδαβία από την πόλη Tiraspol για να ψηφίσουν στις εκλογές σε εκλογικά τμήματα κοντά στα σύνορα του ποταμού Δνείστερου.

Για να τους σταματήσουν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως η Platforma-DA, οργανώνουν περιπολίες για να παρακολουθήσουν τις όχθες του ποταμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ