Κόσμος

Τρομερή κρίση φτώχειας στην Τουρκία: Σενάρια εξέγερσης κατά τη διάρκεια πανδημίας

Η "οικονομική καταιγίδα" που απειλεί την Άγκυρα, πυροδοτεί σενάρια εξέγερσης κατά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία έχει ανοικτά μέτωπα παντού και βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Ο Ρ.Τ. Ερντογάν ψάχνει τρόπους για να βρει διέξοδο, ωστόσο το μέλλον του προβλέπεται ζοφερό.

Πρωτοβουλίες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε τραπεζική κρίση αναλαμβάνει η τουρκική πολιτική ηγεσία, καθώς προσπαθεί να επανατροφοδοτήσει την οικονομία με φθηνό χρήμα για να αποφύγει πτωχεύσεις και να στηρίξει την ανάπτυξη.

Η πλειοψηφία όμως των Τούρκων δυσκολεύεται τρομερά να ανταποκριθεί από τότε που η πανδημία του κορονοϊού πλήττει την ήδη καταδικασμένη οικονομία της χώρας, γράφει η εφημερίδα Sözcü χθες Πέμπτη, επικαλούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Bahçeşehir στην Κωνσταντινούπολη.

Τέσσερα στα 10 άτομα αντιμετωπίζουν τρομερές οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γράφει η τουρκική εφημερίδα, επικαλούμενος την έκθεση με τίτλο "Ο καταστροφικός αντίκτυπος της επιδημίας COVID-19 στα εισοδήματα των νοικοκυριών".

Περίπου το 38% των τουρκικών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά βασικών τροφίμων, ανέφερε η έκθεση.

Ένα σημαντικό μέρος των νοικοκυριών πιστεύει ότι οι οικονομικές δυσκολίες θα συνεχιστούν και την προσεχή περίοδο και ότι δεν θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα προβλήματα με τις τρέχουσες αποταμιεύσεις τους.

Το ξέσπασμα του COVID-19 άσκησε περαιτέρω πίεση στην τουρκική οικονομία, με τη δραστηριότητα να έχει σταματήσει σχεδόν σε πολλούς από τους τομείς της χώρας.

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια Τούρκοι βασίζονται σε κρατικές ενισχύσεις για να κερδίσουν τα προς το ζην, ενώ το δίμηνο lockdown για τον περιορισμό των επιπτώσεων του κορονοϊού που έληξε τον Ιούνιο, προκάλεσε 20 εκατομμύρια νεόπτωχους στην χώρα.

Η διαχείριση της οικονομίας από την τουρκική κυβέρνησης, την οποία χειρίζεται προσωπικά ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαράκ, δέχεται ολοένα και μεγαλύτερη κριτική.

Η ανορθόδοξη οικονομική διαχείριση συνδυάζεται με την κακή διαχείριση πανδημίας και τώρα η τουρκική αντιπολίτευση καλεί για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επαναφοράς της απαγόρευσης κίνησης των πολιτών για να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Η Τουρκία με την ανεργία να "σαρώνει" και τους Τούρκους πολίτες που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας σε ποσοστό αύξησης ι κατά 63% μόνο μέσα σε έξι μήνες, μετατρέπεται ταχύτατα  σε «Βενεζουέλα» επαναφέροντας ξανά το σενάριο μιας εσωτερικής εξέγερσης.

Έχουν ειπωθεί πολλά για την Τουρκία ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια περί πιθανών εξεγέρσεων, πτώσης του Ερντογάν, κά, τα οποία προς το παρόν δεν φαίνονται να υλοποιούνται.

Η ουσία όμως της πορείας μιας χώρας σαν την Τουρκία προς τον γκρεμό παραμένει και δεν αμφισβητείται από κανέναν, διότι η Άγκυρα δεν μπορεί να σωθεί πλέον ούτε από το χρήμα είτε του Κατάρ είτε των Κινέζων σε καμία περίπτωση.

Η σημερινή κατ’ επίφαση Τουρκική δημοκρατία, που έχει μετατραπεί σε μια στυγνή ισλαμική δημοκρατία, έχει τεθεί στο στόχαστρο των κέντρων εξουσίας της Ουάσιγκτον, η οποία δεν επιθυμεί ένα νέο Ιράν στην Μ.Ανατολή, για αυτό και θα αντικαταστήσει την Τουρκία με το κράτος του Κουρδιστάν μετά από μια νέα επιχείρηση τύπου Desert storm κατά του “αρχηγού του κακού”, Ρ. Τ. Ερντογάν, που στηρίζει το ακραίο φονταμενταλιστικό ισλάμ, όπως έδειξε και η κόντρα του με την Γαλλία, μιας και αυτή η στάση δεν συγχωρείται με τίποτα.        

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Προσγειώθηκαν τα πρώτα ρωσικά Su-35 στο Ιράν-Αεροσκάφη ΗΠΑ-Ισραήλ φέρονται να ετοιμάζονται να βομβαρδίζουν το Ιράν ανά πάσα στιγμή

Ισραηλινά άρματα προελαύνουν στην Συρία-«Η ανάληψη από την Τουρκία στρατιωτικής δράσης κατά των κουρδικών δυνάμεων στη...