Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πάλι στην Γαλλία; Δεν έχουν λογική οι επιθέσεις των μουσουλμάνων σε “ιερές” τους μέρες

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown στην Γαλλία έχουμε νέα επίθεση με μαχαίρι έξω από εκκλησία της Παναγίας στη Νίκαια.....

Όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει οι συνειρμοί είναι αυτόματοι, ειδικά μετά και την χθεσινή ανάλυση για τις κινήσεις του Μακρόν και την “αντιϊσλαμική επανάσταση” που έχει κηρύξει...

Η γαλλική Νίκαια έχει γίνει και πάλι προ τετραετίας θέατρο τρομοκρατικής επίδειξης όταν στην επέτειο της πτώσης της Βαστίλης, κατεγράφη η πρωτοφανής επίθεση, με ένα φορτηγό όχημα που έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων.

Σχετικά με το νέο σημερινό συμβάν τεράστια απορία δημιουργεί και το γεγονός πως αυτές τις μέρες οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ , συνεπώς δεν έχει λογική μια νέα φονταμενταλιστική επίθεση.

Το Mawlid, ή τα γενέθλια του Προφήτη Μωάμεθ, είναι ετήσιες γιορτές μουσουλμάνων από διαφορετικές χώρες. Γιορτάζεται τον τρίτο μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου (σεληνιακό). Η ημερομηνία της γιορτής αλλάζει κάθε χρόνο ανά 12 μέρες μπροστά. Φέτος, οι γιορτές ξεκινούν το απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν έως τις 29 Νοεμβρίου. Μια ημέρα σύμφωνα με το μουσουλμανικό ημερολόγιο ξεκινά με το ηλιοβασίλεμα. Ο Προφήτης Μωάμεθ πιστεύεται πως γεννήθηκε τη νύχτα της 12ης ημέρας του τρίτου μήνα (Rabi-ul Avaal). Σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο αυτό συνέβη στις 22 Απριλίου 577 στη Μέκκα.

Οι μέρες αυτές για τους μουσουλμάνους είναι κάτι σαν τα δικά μας Χριστούγεννα. Οι επιθέσεις κατακρίνονται κι από τους ίδιους τους μουσουλμανικούς κύκλους.

Την ίδια στιγμή τα συνθήματα του δράστη του σημερινού χτυπήματος υποδηλώνουν μια σύγχυση. Στην σκιά του αποκεφαλισμού του καθηγητή και της ατελείωτης υπόθεσης με την προβολή των σκίτσων του Μωάμεθ, ακούστηκαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν,-μετά την κόντρα του με τον Μακρόν- και απειλές κατά των Αρμενίων. Εν ολίγοις: ΑΧΤΑΡΜΑΣ! Ένα μπερδεμένο γαΪτανάκι από αμφιλεγόμενα κίνητρα...

Πάντως οι Γάλλοι ιμάμηδες καταδικάζουν την «πολιτική εκμετάλλευση» του Ερντογάν, θεωρούν υποκριτική την στάση του Τούρκου προέδρου ο οποίος στέκεται ως υπερασπιστής των μουσουλμάνων της Γαλλίας και δηλώνουν πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο, χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις από την Τουρκία.

“Τα προβλήματα επιλύονται «μέσω διαλόγου, όχι πολιτικής εκμετάλλευσης», σε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία «υπάρχουν άνεμοι που φυσούν στη φωτιά» και φτάνουν από το εξωτερικό, ιδίως «από την Τουρκία»”. Με αυστηρό τόνο και ξεκάθαρο περιεχόμενο, ο ιμάμης της Nîmes, Hocine Drouiche, εξ ονόματος των Γάλλων ιμάμηδων, καταδικάζει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι συγκρούσεις "δεν έχουν αποτέλεσμα, ούτε για την Γαλλία ούτε για το μέλλον των Μουσουλμάνων στη χώρα και στην Ευρώπη”.

"Εμείς οι ιμάμηδες της Γαλλίας λέμε ότι κανείς, ούτε καν ο Ερντογάν δεν μπορεί να μιλήσει εκ μέρους μας".

Τα λόγια του μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη έρχονται σε ένα πλαίσιο μέγιστης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, που προκλήθηκε πρώτα από την κόντρα στην Ανατολική Μεσόγειο, μετατοπίστηκε στην Αρμενία και κορυφώθηκε επικοινωνιακά από τη δολοφονία του Γάλλου καθηγητή .

Μιλώντας για τη διαμάχη, ο ιμάμης της Νιμ υπογραμμίζει ότι "υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα" ακόμη και με τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά "η μετάβαση από παρεξηγήσεις στον κίνδυνο μιας πραγματικής σύγκρουσης" είναι ένα σύντομο βήμα, ειδικά εάν υπάρχει αυτός που, από έξω, φυσά τη φωτιά, τροφοδοτώντας την ένταση. "Αλλά είμαστε ανεξάρτητοι” - καταλήγει ο Γάλλος μουσουλμάνος ηγέτης “και με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε καθιερώσει έναν εποικοδομητικό διάλογο, μιλάμε για τα προβλήματα εδώ και χρόνια και είμαστε αποφασισμένοι να τα επιλύσουμε μέσω διαλόγου"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ