Κόσμος

Από το μοιρολόι στο πανηγύρι για τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στην Γαλλία

Σχετικά με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή στην Γαλλία αναλύσαμε τις προάλλες τις δύο όψεις του νομίσματος. Από την μια το ριζοσπαστικό τζαμί και από την άλλη τον μεταρρυθμιστή ιμάμη της Νιμ.

Στο ίδιο πλαίσιο με τον ιμάμη της Νιμ και ένα υψολόβαθμο στέλεχος του Συμβουλίου των Μουσουλμάνων καταδίκασε το τραγικό συμβάν. Όπως άλλωστε έπραξαν και χιλιάδες Γάλλοι που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στην Πλατεία της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να αποτίσουν φόρο τιμής στην μνήμη του άτυχου καθηγητή.

Αντιθέτως, σε αυτήν την “διπολική” θρησκευτική κατάσταση, υπάρχουν πολλοί που πανηγυρίζουν για την σφαγή του καθηγητή .

Σε αντίθεση με τις προσπάθειες του Γάλλου Προέδρου Macron να καθησυχάσει τη χώρα υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία είναι ενωμένη και ότι η τρομοκρατική επίθεση "δεν μπορεί να διαιρέσει τη Γαλλία", υπάρχουν πολλά σχόλια που δείχνουν πως μουσουλμάνοι επαινούν τον τρομοκράτη ως "ήρωα" και προειδοποιούν κι άλλους επικριτές του Ισλάμ ότι περισσότερα αίμα θα χυθεί αν κάποιος χλευάσει τον Προφήτη Μωάμεθ ή το Κοράνι.

Ορισμένα σχόλια για παράδειγμα που δημοσιεύτηκαν στη σελίδα Facebook του αραβικού τηλεοπτικού καναλιού Al Jazeera ή στο αραβικό κανάλι France24 είναι ζοφερά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν στη Γαλλία δείχνουν ότι η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, σε σημείο όπου οι ιδέες υπέρ της βίας είναι διαδεδομένες σε ένα ολοένα και αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού. Στο προηγούμενο άρθρο του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αναφέραμε πως ο Γάλλος κοινωνιολόγος Olivier Galland προειδοποίησε για αυξημένη ριζοσπαστικοποίηση στην Ευρώπη, ιδίως μεταξύ των νεότερων μουσουλμάνων.

Αλλά και στα σουηδικά μέσα υπάρχουν θριαμβολογίες για την πράξη. Στην Σουηδία η κατάταση είναι εδώ και καιρό τεταμένη μετά το κάψιμο του Κορανίου σε διάφορες περιπτώσεις. Στην Σουηδία λοιπόν για παράδειγμα ένας μουσουλμάνος σχολίασε άρθρο σχετικά με την τρομοκρατική πράξη στην Γαλλία, λέγοντας ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως «μήνυμα και προειδοποίηση σε όλους τους επικριτές του Ισλάμ ότι ο Προφήτης Μωάμεθ και το ιερό βιβλίο το Κοράνι δεν είναι παιχνίδια».

Στην Σουηδία, την Κυριακή, η Åsa Tallroth, πρόεδρος της Medborgerlig Samling Södermanland, δημοσίευσε μια ανάρτηση στο Facebook με ένα στιγμιότυπο του 47χρονου Mahmoud Addas, ο οποίος μετανάστευσε πρόσφατα από το Χαλέπι και τώρα είναι πολιτικός στο δήμο του Krokom.

Η ανάρτηση στο Facebook περιέχει κείμενο τόσο στα σουηδικά όσο και στα αραβικά. Στα Σουηδικά, ο Αντάς δηλώνει πεπεισμένος με το ότι η προσβολή θρησκειών και πεποιθήσεων δεν είναι ελευθερία λόγου αλλά "βρώμικο έγκλημα". Ο ίδιος συνεχίζει να μιλά προς τους ψηφοφόρους του στα Αραβικά, προσθέτοντας ότι η πράξη κριτικής της θρησκείας «αξίζει τιμωρία». Ποια πρέπει να είναι η τιμωρία δεν προσδιορίζεται. Ωστόσο, σε πολλές χώρες όπου το Ισλάμ κυβερνά, μπορεί ως γνωστόν να είναι η θανατική ποινή. Στο Facebook, ο Addas γράφει ότι στο παρελθόν είχε εργαστεί ως δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο του δήμου Krokom.

 

Από την άλλη πλευρά σε ένα σχόλιό του ο Hocine Drouiche, Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης Ιμάμηδων της Γαλλίας και πρώην υποψήφιος για την ηγεσία στο Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού, τα βάζει με τους “αυτοανακηρυγμένους ιμάμηδες” και υποστηρίζει πως αυτοί ευθύνονται που το μίσος καλλιεργείται σε ισλαμικά σχολεία και σε γαλλικά τζαμιά.

Ο Hocine Drouiche προτείνει νέες εκλογές για το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής λατρείας, το οποίο δεν είναι αντιπροσωπευτικό του μουσουλμανικού πληθυσμού στη Γαλλία. Μιλάει για την εξάλειψη των Χαντίθ (τα λόγια του Μωάμεθ, που καταρτίστηκαν πολλούς αιώνες μετά το θάνατό του, που αποτελούν τη βάση της σαρία), διάλυση των ισλαμιστικών γκέτο στα προάστια και για μια εθνική συνάντηση των Μουσουλμάνων για να σκιαγραφήσουν τη διδασκαλία και τη θεολογία που είναι συμβατή με τον εκσυγχρονισμό. Για τον αντιπρόεδρο των Γάλλων ιμάμηδων, το φονταμενταλιστικό Ισλάμ χρησιμοποιείται από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς της Γαλλίας ως εργαλείο εκβιασμού της χώρας

Σύμφωνα με τον ίδιο τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν απέτυχαν να εξαλείψουν εντελώς τον ιό του θρησκευτικού μίσους. Αυτό καλλιεργείται άμεσα και έμμεσα από ένα ενεργό, διεισδυτικό, αποσχιστικό και αντιδημοκρατικό πολιτικό Ισλάμ.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει αμέσως τις τελευταίες μη δημοκρατικές εκλογές της CFCM (Γαλλικό Συμβούλιο της Μουσουλμανικής λατρείας). Αυτός ο μη αντιπροσωπευτικός θεσμός μονοπώλησε άδικα την αντιπροσωπευτικότητα των Μουσουλμάνων από το 2003. Η ειρωνεία της μοίρας είναι ότι αυτός ο θεσμός δημιουργήθηκε και έγινε επίσημος τότε με απόφαση του κράτους.

“Αυτοανακηρυχθέντες Ιμάμες, που επιπλέον δεν έχουν θεολογικό και κοσμικό σχημα στην πραγματικότητα έχουν γίνει η εξτρεμιστική θρησκευτική αναφορά χιλιάδων νέων” λέει.

Και επισημαίνει με νόημα: “Πώς μπορούμε να δεχτούμε ότι μετά από όλες τις επιθέσεις που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες συμπολίτες μας από το 2015, και ακόμη και πριν από αυτήν τη σημερινή σκοτεινή ημερομηνία στην ιστορία μας, δεν πραγματοποιήθηκε καμία έκτακτη συνάντηση των ιμάμηδων της Γαλλίας για να μελετήσουν τα αίτια και να προτείνουν λύσεις που πρέπει να γίνουν, μπροστά σε αυτήν την τρομοκρατική μετατόπιση;”

Ζητάει ποινικοποίηση για “την ισλαμιστική ιδεολογία που πολεμά τις αξίες της δημοκρατίας και της οποίας οι πράξεις αυξάνουν το μίσος και δυσφημίζουν όλους τους μουσουλμάνους οι οποίοι φιλοδοξούν μονάχα να ζουν ειρηνικά, εντός της δημοκρατίας μας”.

Ζητάει ακόμη να μπει τέλος στην γκετοποίηση, η οποία , όπως λέει, ευνόησε την ανάπτυξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

“Ορισμένα κείμενα του ίδιου του Ισλάμ, ιδίως των Χαντίθ, πρέπει να εξαφανιστούν εντελώς από το θρησκευτικό πεδίο για να ηρεμήσουν οι ομιλίες και να καταπολεμηθεί το μίσος προς τους μη μουσουλμάνους, ένα μίσος που επίσης αναπτύσσεται έναντι των κοσμικών και δημοκρατικών μουσουλμάνων” καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ