νοσοκομείο
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Welt: Ελλάδα και Πορτογαλία τα έχουν πάει καλά στην πανδημία λόγω μέτρων

Θετικά σχόλια για την Ελλάδα και τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας επιφύλαξε η γερμανική Welt, στο κεντρικό άρθρο γνώμης του συντάκτη Ευρωπαϊκών Θεμάτων Dirk Schümer.

«Ο κορωνοϊός τα έφερε όλα στο φως», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος με υπότιτλο: «Η πανδημία κατέδειξε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιμέρους χωρών της ΕΕ. Έτσι, η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τις λιτά εξοπλισμένες κλινικές τους αντιμετώπισαν σχετικά καλά την πανδημία. Αντιθέτως, η εύπορη Ολλανδία, για παράδειγμα, δεν ήταν καλά προετοιμασμένη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πανδημία χτύπησε με διαφορετικό τρόπο τα έθνη της Ευρώπης. Αυτό σχετίζεται καταρχήν με τα τυχαία ταξίδια και τις συγκεντρώσεις του ιού. Επιπλέον, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα και προσεκτικά η κυβέρνηση και οι Αρχές έλαβαν προστατευτικά μέτρα. Τέλος, ο εξοπλισμός του συστήματος Υγείας διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο.

«Τα στατιστικά στοιχεία δεν λένε ψέματα: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία με τα λίγα κρεβάτια εντατικής θεραπείας και τις λιτά εξοπλισμένες κλινικές τους έχουν περάσει την πανδημία σχετικά καλά μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων και γιατί και οι δύο χώρες συγκαταλέγονται σε αυτές που έλαβαν τα πιο δραστικά μέτρα» τονίζει ο συντάκτης.

«Την άνοιξη, η Ελλάδα και η Πορτογαλία δεν επέτρεψαν να παρέλθει περιττός χρόνος μεταξύ των πρώτων κρουσμάτων και των θανάτων μέχρι να καταστούν υποχρεωτικά τα μέτρα τήρησης αποστάσεων και η επιβολή Lockdown», προσθέτει.

Η Γερμανία ήταν μία από τις χώρες που κινήθηκαν αργά, παρόλα αυτά κατέγραψε συγκριτικά πολύ λίγους θανάτους διεθνώς, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στο εξαιρετικά εξοπλισμένο σύστημα Υγείας. Είναι ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά στην Ολλανδία, οι οποίοι είναι εξίσου εύπορη με τη Γερμανία, αλλά -συγκριτικά με τον πληθυσμό της- εμφανίζει πάνω από τρεις φορές περισσότερους θανάτους από τη Γερμανία.

Με δεδομένο ότι οι Ολλανδοί αντέδρασαν στην πανδημία τόσο αργά όσο και οι Γερμανοί, η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί μόνο σε σχέση το ολλανδικό σύστημα Υγείας, το οποίο έχει μεταρρυθμιστεί συστηματικά τα τελευταία 20 χρόνια σύμφωνα με τα κριτήρια της εξοικονόμησης, της αποτελεσματικότητας και της συγκέντρωσης. Σε απλή γλώσσα αυτό σημαίνει: Κλινικές έκλεισαν, δημιουργήθηκαν περιφερειακά «Κέντρα Υγείας», ενώ σε σχέση με ιατρούς, νοσηλευτές και αριθμό κρεβατιών κρίθηκε ως επαρκές μόνο το στατιστικό μίνιμουμ. Οι υπέρμαχοι της λιτότητας διαχειριστές του συστήματος Υγείας και οι πολιτικοί δεν προνόησαν. Αυτό δείχνει η σύγκριση των κλινών εντατικής θεραπείας ήδη πριν τον Covid-19: Στη Γερμανία υπήρχαν το 2018 σχεδόν 34 κρεβάτια εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους, στην Ολλανδία η αντιστοιχία ήταν λίγες περισσότερες από 6 κλίνες εντατικής θεραπείας ανά 100.000 κατοίκους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ελληνοτουρκικά 0

Γιατί η ελληνογαλλική συμφωνία είναι κολοσσιαίας σημασίας και αλλάζει το status quo σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο-Τα "δώρα" των νέων [email protected]

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί σε πρωτότυπη ανάλυση την σημασία της νέας Ελληνογαλλικής Στρατηγικής Αμυντικής...