Κόσμος

Ταϊλάνδη: Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στην αυτοκινητοπομπή του βασιλιά (βίντεο)

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, υπέρμαχοι της Δημοκρατίας, κατέκλυσαν την Τετάρτη τους δρόμους της Μπανγκόκ φωνάζοντας συνθήματα για μεταρρυθμίσεις στη μοναρχία και ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού καθώς και νέο σύνταγμα. Ένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η κατάργηση των αυστηρών νόμων για συκοφαντική δυσφήμηση του βασιλιά, οι οποίοι προβλέπουν φυλάκιση μέχρι και 15 έτη στους επικριτές της μοναρχίας.

Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μάσκες για προστασία από τον κορονωϊό, με υψωμένα τα τρία δάχτυλα, μια συμβολική κίνηση που εμπνεύστηκαν από την ταινία Hunger Games, επιτέθηκαν και στην αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον 68χρονο εκκεντρικό βασιλιά Μάχα Βατζιραλονγκόρν και την 42χρονη τέταρτη σύζυγό του, βασίλισσα Σουτίντα. Το βασιλικό ζεύγος της Ταϊλάνδης επισκέφθηκε την χώρα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του βασιλιά Μπουμιντόλ, που απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2016 μετά από 70 χρόνια παραμονής στον θρόνο.


Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στην δημοσιότητα είναι φανερή η έκπληξη αλλά και η νευρικότητα του βασιλικού ζεύγους την στιγμή που οι διαδηλωτές βρίσκονται κοντά στη λευκή λιμουζίνα του ενώ άντρες της αστυνομίας προσπαθούν να κρατήσουν το πλήθος μακριά και να περιφρουρήσουν την αυτοκινητοπομπή του βασιλιά.

Οι διαδηλωτές είχαν ξεκινήσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) με στόχο να φθάσουν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία όπου και φώναξαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. Στον δρόμο υπήρξαν συγκρούσεις με ομάδες φιλοβασιλικών που κατευθύνονταν στο Βασιλικό Πάνθεον για να αποδώσουν τιμές στον εκλιπόντα βασιλιά, μετά από ειδική άδεια που έδωσε για το κοινό ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν.


Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης ζει με το χαρέμι του σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Βαυαρία

Ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 60 δισ. δολάρια, ζει τον περισσότερο καιρό στη Γερμανία μαζί με χαρέμι 20 γυναικών και επισκέπτεται τη χώρα του συνήθως μία φορά το μήνα. Τον Μάιο του 2019 και λίγες ημέρες πριν την επίσημη ενθρόνιση του ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης παντρεύτηκε την τέταρτη σύζυγό του, στρατηγό Σουτίντα και της έδωσε τον τίτλο της βασίλισσας. Όμως, τον Ιούλιο του ίδιου έτους μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε την Σουτίντα, όταν ο βασιλιάς παρουσίασε την κατά 33 χρόνια νεότερη επίσημη ερωμένη του, Σινινάτ, πρώην νοσηλεύτρια και πιλότο, σε επίσημη τελετή και παρουσία της συζύγου του.

Η ερωμένη του βασιλιά έλαβε τον τίτλο της επίσημης βασιλικής παλλακίδας, τίτλος που είχε να απονεμηθεί στη χώρα από το 1921. Τον περασμένο Οκτώβριο η 34χρονη γυναίκα έχασε τους τίτλους της και φυλακίστηκε επειδή, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, επιβουλεύτηκε τη θέση της βασίλισσας και επέδειξε «απιστία και κακή συμπεριφορά» στο βασιλιά. Στις 26 Αυγούστου έγινε γνωστό από την ιστοσελίδα Royal Gazette της Ταϊλάνδης πως η επίσημη ερωμένη του βασιλιά είναι και πάλι ελεύθερη, ανέκτησε τους τίτλους και τα αξιώματά της και βρίσκεται στο πλευρό του μαζί με το υπόλοιπο χαρέμι του σε πολυτελές ξενοδοχείο της Βαυαρίας. Προφανώς η επίσημη ερωμένη του εκκεντρικού γαλαζοαίματου αποτελεί απειλή για τη βασίλισσα Σουτίντα, η οποία δεν ζει μαζί του στη Γερμανία αλλά περνά μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελβετία.

Το ό,τι η επίσημη ερωμένη του βασιλιά αποτελεί απειλή για την βασίλισσα ενισχύεται και από το γεγονός πως στις 10 Οκτωβρίου ο μονάρχης επέστρεψε στην Ταϊλάνδη, όπου και θα παραμείνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου μαζί με την σύζυγο και την ερωμένη του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ