νόμισμα Βενεζουέλας
Κόσμος

Βενεζουέλα: Παρήγγειλαν 71 τόνους χαρτί για εκτύπωση χρήματος αλλά... δεν έχουν μελάνι!

Ένα από τα βασικά δόγματα των θιασωτών των … «λεφτόδεντρων» είναι ότι ένα κράτος που τυπώνει το δικό του παραστατικό χρήμα (fiat money) ή αλλιώς χρήμα ως επίσημο μέσο συναλλαγών η αξία του οποίου όμως δεν στηρίζεται πάνω σε ένα φυσικό εμπόρευμα όπως είναι για παράδειγμα ο χρυσός, δεν μπορεί ποτέ να χρεοκοπήσει ή να κηρύξει στάση πληρωμών – εκτός βέβαια κι αν ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο.

Τα παραπάνω μπορεί να ισχύουν στην περίπτωση των ΗΠΑ, ωστόσο στη Βενεζουέλα του οικονομικού αρμαγεδδώνα τα πράγματα φαίνεται έχουν πάρει διαφοετική τροπή. Το πρόβλημα της Βενεζουέλας είναι ότι όσο περισσότερο τυπώνει, τόσο περισσότερο χρειάζεται να τυπώσει επιπλέον.

Βενεζουέλα

Παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο Νικόλα Μαδούρο θελει να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα σε χαρτονομίσματα όλο και μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα του Μαδούρο προχωρά στην εισαγωγή 71 τόνων χαρτιού από τα ιταλικά πιεστήρια Fedrigioni (ιδιοκτησίας κατά πλειοψηφία του αμερικανικού κολοσσού ιδιωτικών κεφαλαίων Bain Capital) προκειμένου να το χρησιμοποιήσει για να τυπώσει νέο χρήμα, ονομαστικής αξίας 100.000 νέων μπολίβαρ. Σε όρους δολαρίου το κάθε νέο χαρτονόμισμα θα αξίζει 23 σεντς, ως απόρροια του υπερπληθωρισμού που σαρώνει τη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια.

Βενεζουέλα

Το 2016 η Βενεζουέλα είχε χρησιμοποιήσει 36 εμπορικά Μπόινγκ 747 για να παραδώσει φερσκοτυπωμένα χαρτονομίσματα, τα οποία σύντομα… δεν άξιζαν τίποτα. Κι αυτό γιατί αμέσως μόλις τυπωνόταν ένα νόμισμα, αμέσως μετά έχανε την αξία του λόγω του πληθωρισμού.

Η διαρκής ανάγκη για νομίσματα όλο και μεγαλύτερης αξίας και οι διαρκείς υποτιμήσεις στη χώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα ενός νομίσματος που συνεχώς χάνει ισχύ και του υπερπληθωρισμού που καλπάζει πάνω από το 2.400%. Για να πάρει κανείς ένα καφάσι λαχανικά χρειάζεται ένα τσουβάλι λεφτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χαρτονόμισμα των 100.000 μπολίβαρ θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει τυπωθεί στην ιστορία της Βενεζουέλας, ενώ για τη συνέχεια, η κεντρική τράπεζα της χώρας θα τυπώσει και ακόμα μεγαλύτερα, τα οποία θα χάσουν την αξία τους εξίσου γρήγορα.

Ωστόσο, αυτό που είναι το απόλυτα παράλογο στην περίπτωση της Βενεζουέλας είναι ότι η χώρα έχει φτάσει σε σημείο που δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει τα πιεστήρια που τυπώνουν τα χρήματά της. Σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη βρετανική De La Rue στην οποία χρωστούσε υπέρογκα ποσά και στράφηκε σε κρατικό ρωσικό πιεστήριο για να αγοράσει 300 εκατομμύρια νέα τραπεζογραμμάτια. Το ότι τώρα θα χρησιμοποιήσει το ιταλικό πιεστήριο αποτελεί ένδειξη ότι ακόμα και ο Πούτιν γύρισε την πλάτη στο καθεστώς Μαδούρο

Άλλο ένα παράδοξο, που αγγίζει τα όρια του τραγελαφικού, είναι ότι λόγω της οικονομικής κατάρρευσης που έχει συντελεστεί, αλλά και της πανδημίας, η χώρα δεν έχει αρκετό… μελάνι για τα χαρτονομίσματα, ενώ έχει και βασικές τεχνικές δυσκολίες, όπως συνεχείς διακοπές ρεύματος που καθυστερούν τις προσπάθειες να αρχίσει η λειτουργία του εκτυπωτικού εξοπλισμού.

Βενεζουέλα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποστολή των χαρτονομισμάτων από την ιταλική Fedrigoni θα είναι η τελευταία, καθώς ολοκληρώνεται το συμβόλαιο που υπογράφηκε το 2018, έναν χρόνο πριν τις αμερικανικές κυρώσεις που είχαν στόχο να αποκόψουν το καθεστώς του Μαδούρο από το παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό σύστημα.

Το 2020 η οικονομία της Βενεζουέλας διανύει ήδη τον έβδομο συνεχόμενο χρόνο ύφεσης και προβλέπεται να συρρικνωθεί άλλο ένα 20% λόγω λοκντάουν και κατάρρευσης των εσόδων από το πετρέλαιο.

Οι προηγούμενες προσπάθειες για σταθερότητα στο νόμισμα με την εκτύπωση χρήματος απέτυχαν. Δυστυχώς, για το καθεστώς Μαδούρο, το παιχνίδι φαίνεται να έχει τελειώσει, καθώς το σοσιαλιστικό καθεστώς σύντομα θα μείνει από μελάνι για να μπορέσει να διαχειριστεί το δικό του τυπογραφείο.

Και με το τοπικό νόμισμα που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για χαρτί υγείας, οι ντόπιοι έχουν στραφεί σε κρυπτονομίσματα και δολάρια ΗΠΑ ενώ η Ecoanalitica εκτιμά ότι περίπου το 60% όλων των αγορών πραγματοποιούνται τώρα με τη χρήση δολαρίων ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ