Κόσμος

Καλά Χριστούγεννα με κορονοϊό-Ξεχάστε όλα όσα ξέρατε!

Μπορεί σήμερα να μπήκε ο Οκτώβρης, αλλά υπό άλλες συνθήκες οι αγορές θα δούλευαν πυρετωδώς για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Από ό,τι φαίνεται όμως τα φετινά Χριστούγεννα με COVID-19 θα είναι τόσο...ασθενικά όσο και ο ιός!

 

Πρώτοι οι Ιρλανδοί διαμηνύουν πως είναι έτοιμοι να σχεδιάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά «σε ένα περιβάλλον Covid». Από στολίδια με μάσκα σε χριστουγεννιάτικα δέντρα μέχρι έθιμα και εκδηλώσεις! Οι αξιωματούχοι της υγείας στην χώρα τόνισαν ότι οι σημαντικές ημέρες-ορόσημα δεν θα ακυρωθούν, αλλά έχουν παροτρύνει το κοινό να σχεδιάσει τους εορτασμούς με επίκεντρο τους κανονισμούς του κορονοϊού.

"Πάρτε τον έλεγχο του δικού σας περιβάλλοντος διασφαλίζοντας ότι το νοικοκυριό σας είναι ενημερωμένο και ενεργώντας με τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία", δήλωσε ο καθηγητής Pete Lunn, επικεφαλής και ιδρυτής της Ερευνητικής Μονάδας Συμπεριφοράς της ESRI. "Να σου γίνει συνήθεια να βγεις έξω, να κοινωνικοποιείσαι και να ασκείσαι με ασφάλεια και αυτόματα να διατηρείς σωματική απόσταση από τους άλλους. Προσαρμόσου στις συμπεριφορές Covid μέσα και έξω από το σπίτι. Σχέδιο για ακύρωση στις ημέρες-ορόσημα, όπως οι Απόκριες, τα Χριστούγεννα και η Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ένα περιβάλλον Covid-19 δεν υπάρχει αλλά να είστε καινοτόμοι στον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να γιορτάζετε με ασφάλεια με τους αγαπημένους σας", πρόσθεσε.

"Αυτό το έτος θα φέρει πρόσθετες προκλήσεις, οπότε δώστε προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική σας υγεία, ξέρετε πώς θα επενδύσετε σε αυτές κάθε εβδομάδα." Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής επικεφαλής ιατρικός λειτουργός Δρ Ronan Glynn επιβεβαίωσε ότι η Εθνική Ομάδα Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας (NPHET) δεν έχει σχέδια να αποτρέψει τις δημόσιες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή του Halloween, αλλά παραδέχθηκε ότι οι τελικές αποφάσεις πιθανότατα θα ληφθούν πιο κοντά στην εποχή.

 

Ολλανδία

 

Στην Ολλανδία ήδη τα χριστουγεννιάτικα προέρτια σε εποχές κορονοϊού φάνηκαν καθώς η τοποθεσία άφιξης του Sinterklaas (σαν τον δικό μας Άγιο Βασίλη) διατηρείται μυστική. Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για την «άφιξη» του Sinterklaas από την Ισπανία, γεγονός το οποίο μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση και πραγματοποιείται σε διαφορετική τοποθεσία. Ωστόσο, φέτος, το coronavirus έχει ακυρώσει τους μαζικούς εορτασμούς, ανέφερε το NTR. «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ένα θερμό καλωσόρισμα για τον Sinterklaas, αλλά με υπεύθυνο τρόπο», ανέφερε ο τηλεοπτικός οργανισμός σε δήλωση που εκδόθηκε.

Η άφιξη του Αγίου θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου, μια εκδήλωση που σηματοδοτεί συνήθως την έναρξη τριών εβδομάδων τοπικών και περιφερειακών πομπών. Ωστόσο, πολλές κωμοπόλεις έχουν ήδη ανακοινώσει ότι οι τοπικές παρελάσεις τους δεν θα πραγματοποιηθούν πλέον λόγω του κορονοϊού. Το παραδοσιακό Sinterklaasjournaal - το πρόγραμμα ειδήσεων για τα παιδιά που ακολουθεί τις περιπέτειες του Sinterklaas και των Piets στο δρόμο προς την Ολλανδία και κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου.

 

Γερμανία

 

Οι αυξανόμενες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού οδηγούν τις αρχές να αλλάξουν την πολιτική τους για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Έχοντας ακυρώσει ήδη το παραδοσιακό Octoberfest, οι εκτιμήσεις τείνουν πως θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί πολιτικοί που κάνουν εκστρατεία για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του 2020 παρά την κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον Ramelow (του Κόμματος της Αριστεράς), αυτά εκπλήρωσαν μια «συναισθηματική ανάγκη».

Πολλές χριστουγεννιάτικες αγορές έχουν ήδη ακυρωθεί λόγω της πανδημίας πάντως. Όλο και περισσότεροι επικεφαλής κρατιδίων τάσσονται τώρα υπέρ του να επιτρέπεται η πραγματοποίηση αγορών σε μικρή κλίμακα. Μετά τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Markus Söder (CSU), κι άλλοι ηγέτες κρατιδίων υποσχέθηκαν το άνοιγμα των χριστουγεννιάτικων αγορών παρά τα τρέχοντα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης. “Θα υπάρξει μια "εκδοχή" που έχει σχεδιαστεί σαν μια σειρά εβδομαδιαίων αγορών”, δήλωσε ο επικεφαλής της Θουριγγίας Μπόντο Ραμέλοου (του Κόμματος της Αριστεράς) στην εφημερίδα " Die Welt ". Ωστόσο, είναι αδιανόητο φέτος να υπάρξει μια χριστουγεννιάτικη αγορά όπως πριν με δύο εκατομμύρια επισκέπτες, τόνισε ο Ramelow.

 

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος υγείας του SPD Karl Lauterbach είπε: "Η απαγόρευση των χριστουγεννιάτικων αγορών ενοχλεί μόνο τους ανθρώπους. Εάν έχουμε πολύ υψηλότερους αριθμούς περιπτώσεων ανά εβδομάδα σε μερικές εβδομάδες , θα δούμε." Ο επικεφαλής του Σάαρλαντ Tobias Hans (CDU) πιστεύει ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, αλλά όπως και ο Söder (Βαυαρία) σκέφτεται περιορισμούς στην κατανάλωση αλκοόλ . Δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τις Χριστουγεννιάτικες αγορές στην παραδοσιακή μορφή "με πυκνό πλήθος , στενές καλύβες και πολύ αλκοόλ", είπε ο Χανς στην "Welt". Αλλά με "προσεκτικά επεξεργασμένα, προσεκτικά μελετημένα σχέδια υγιεινής και έννοιες απόστασης", οι αγορές θα μπορούσαν να επιτραπούν. Εφόσον πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι χαμηλός...

Ο Söder είχε μιλήσει στην " Welt am Sonntag " για "έξυπνες ιδέες", ώστε να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν οι χριστουγεννιάτικες αγορές. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να καθοριστούν διαδρομές με είσοδο και έξοδο. Πρέπει επίσης να υπάρχει απαίτηση μάσκας , "και η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά". Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τις χριστουγεννιάτικες αγορές, οι οποίες, ωστόσο, διαφέρουν από τις άλλες χριστουγεννιάτικες αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής της Βαυαρίας.

 

Βρετανοί επιστήμονες: οι φοιτητές δεν πρέπει να πάνε σπίτι τα Χριστούγεννα

 

Μόνο που τα κορονοκρουσμένα Χριστούγεννα φαίνεται να έχουν και άλλον αντίκτυπο! Σε αρκετά κράτη σκέφτονται να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τους εορταστικούς στολισμούς των πόλεων για να μην παρακινείται ο κόσμος από το εορταστικό κλίμα να βγαίνει στους δρόμους.

 

Εντύπωση κάνει όμως η θέση που εξέφρασε η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (SAGE). Οι φοιτητές θα πρέπει να παραμείνουν στο πανεπιστήμιο τα Χριστούγεννα για να σταματήσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, σύμφωνα με κυβερνητικούς επιστήμονες στην Βρετανία. Η SAGE φοβάται ότι οι φοιτητές που επιστρέφουν από το πανεπιστήμιο τον Δεκέμβριο θα διαδώσουν την ασθένεια στις κοινότητές τους.

Η θέση αυτή βασίζεται στα δεδομένα πως πολλά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρουν κρούσματα, ενώ το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes ανέφερε 30 περιπτώσεις πρόσφατα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ