Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

O Eρντογάν παρακάλεσε τον Μακρόν: ''Στείλε μου τους SAMP-T στην Τουρκία''

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Τ. Ερντογάν, φέρεται να ζήτησε την άρση των εμποδίων που θέτει το Παρίσι για την πώληση του γαλλο-ιταλικού Α/Α συστήματος SAMP-T κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ε. Μακρόν. 

Την είδηση την μεταφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Ο Μακρόν απάντησε λέγοντας στον Ερντογάν, ότι η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει τους στόχους της στη Συρία, ''παγώνοντας'' με λίγα λόγια κάθε συζήτηση. 

Πρόκειται για μία έξυπνη τακτική του Ερντογάν, ο οποίος βάζοντας στο ''τραπέζι'' τα εξοπλιστικά, προσπαθεί να κάμψει τις αντιστάσεις της Γαλλίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βέβαια όταν στην μέση μπαίνουν τα εξοπλιστικά και άρα τα χρήματα, τότε οι κόντρες του παρελθόντος μπορούν να ''σβήσουν'', αν και πλέον είναι δύσκολο το Παρίσι να στηρίξει την Άγκυρα, καθώς τους χωρίζουν πλέον πολλά, ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό στα ανοιχτά της Λιβύης, όπου τουρκικά πολεμικά, στοχοποίησαν γαλλικό σκάφος. 

Υπενθυμίζουμε ότι η Άγκυρα προέβη σε καταρχήν συμφωνία με την γαλλο-ιταλική κοινοπραξία στις 14 Ιουλίου 2017 για την ανάπτυξη των αμυντικών συστημάτων για λογαριασμό της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ η επίσημη συμφωνία υπογράφηκε στις αρχές του 2018 και αφορούσε μια μελέτη σκοπιμότητας διάρκειας 18 μηνών, για τον προσδιορισμό των αναγκών και προτεραιοτήτων για το εν λόγω αντιπυραυλικό σύστημα.

Το ευρωπαϊκό σύστημα SAMP/T Aster 30  βρίσκεται σε υπηρεσία στις γαλλικές και ιταλικές Ένοπλες Δυνάμεις και μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί και να ολοκληρωθεί με το ΝΑΤΟικό σύστημα αεράμυνας.

Το σύστημα αποτελείται από το ραντάρ επιτήρησης Master M3R ThalesRaytheonSystems, το ραντάρ Ελέγχου Πυρός 3D Arabel FCU της εταιρείας Thales, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) και 6 εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων με 8 εγκιβωτισμένα κάθετα εκτοξευόμενα βλήματα Aster 30 Block 1 έκαστο.

Η εμβέλεια του βλήματος Aster 30 για την αναχαίτιση αεροσκαφών φτάνει τα 100 χλμ, και για την αναχαίτιση βλημάτων cruise τα 25 χλμ.

Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του βλήματος είναι τα 20 χλμ, η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτύχει φτάνει τα 4,12 Mach, ενώ το βλήμα μπορεί να αντέξει επιτάχυνση μέχρι 60g. Το μήκος του βλήματος είναι 4,9 μέτρα, το βάρος του φτάνει τα 510 κιλά, ενώ η διάμετρος του είναι 18 εκατοστά. Το βλήμα προωθείται από ένα πυραυλοκινητήρα δύο σταδίων στερεών καυσίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθεί άνω των 100 στόχων την ίδια στιγμή, ενώ η μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού στόχων και ιχνηλάτησης είναι 80-100 χλμ.

Το ραντάρ Arabel μπορεί να αντιμετωπίζει ταυτοχρόνως 10 στόχους, καθοδηγώντας προς αυτούς μέχρι και 16 βλήματα Aster 30 Block 1, ενώ μία πλήρη πυροβολαρχία SAMP/T Aster 30 Mamba (6 εκτοξευτές εξοπλισμένοι με 48 βλήματα) μπορεί να εκτοξεύσει 8 βλήματα μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

To Κέντρο Ελέγχου Πυρός (BC2) μίας πυροβολαρχίας SAMP/T Aster 30 Mamba αποτελείται από ένα κλωβό, ο οποίος φέρεται επί ενός φορτηγού και διαθέτει δύο σταθμούς εργασίας.

Οι λειτουργίες του Κέντρου Ελέγχου είναι αναγνώριση ίχνους, αξιολόγηση απειλής, παρουσίαση στοιχείων βολής, κατανομή των στόχων στα επιμέρους βλήματα και πυροδότηση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ