Κόσμος

Ο τουρκικός στρατός κατηγορείται ότι πέταξε Κούρδους αγρότες από ελικόπτερο

Πληθαίνουν οι ισχυρισμοί ότι οι Τούρκοι στρατιώτες ανέβασαν δύο Κούρδους αγρότες σε ένα ελικόπτερο και τους πέταξαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο επιχειρήσεων κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, σε αγροτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, Τούρκοι εισαγγελείς έχουν αρχίσει να ερευνούν ισχυρισμούς ότι δύο Κούρδοι αγρότες ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα και ρίχτηκαν από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο στη νοτιοανατολική επαρχία του Βαν στις 11 Σεπτεμβρίου σε μια υπόθεση που υπενθύμισε τις φρίκες που προκλήθηκαν στους ντόπιους στο αποκορύφωμα της εξέγερσης του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη δεκαετία του 1990.

Οι εικόνες των αιματηρών προσώπων των Osman Siban, 50 και Servet Turgut, 55 ετών, που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο προκάλεσαν αναταραχή στην κουρδική κοινότητα, με βουλευτές από το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) να απαιτούν τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής. να ερευνήσει την υπόθεση. Ο Turgut βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Van. «Ο πατέρας μου είναι σε κώμα. Έχει εγκεφαλικό τραύμα, 11 σπασμένα πλευρά, διάτρητο πνεύμονα και οι γιατροί λένε ότι οι πιθανότητες επιβίωσής του είναι λίγες», δήλωσε ο μοναδικός γιος του Turgut, Huseyin. «Απαιτούμε δικαιοσύνη, αλλά το κράτος θέλει να θάψει την αλήθεια, να την συγκαλύψει», είπε.

Ο Σίμπαν, ο οποίος βγήκε από στρατιωτικό νοσοκομείο αυτήν την εβδομάδα, πάσχει από ζαλάδες και απώλεια μνήμης. "Είναι απολύτως τρομοκρατημένος. Έχει χάσει την αίσθηση του χρόνου και του τόπου" είπε ο Hamit Kocak, ένας από τους τρεις δικηγόρους που υπέβαλαν κατηγορίες για σκόπιμη ανθρωποκτονία και βασανιστήρια εναντίον των φερόμενων δραστών για λογαριασμό των οικογενειών των ανδρών. Ο Siban αναρρώνει από τους τραυματισμούς του στην παράκτια πόλη Mersin.

Η κυβέρνηση αρνείται τους ισχυρισμούς και ερευνά τους άντρες για «βοήθεια και συνέργεια σε τρομοκρατική οργάνωση». 

Το περιστατικό στο Βαν συνέβη μετά από στρατιωτική επιχείρηση εναντίον στόχων του ΡΚΚ κοντά στο Σουρίκ, ένα χωριουδάκι στο δήμο Catak, όπου και οι δύο άντρες βγάζουν τα προς το ζην καλλιεργώντας τη γη τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ