Κόσμος

Charlie Hebdo: Καταγγελίες για απειλές μετά την αναδημοσίευση των σκίτσων

Σχεδόν 100 γαλλικές εφημερίδες, περιοδικά και τηλεοπτικά κανάλια δημοσίευσαν χθες μια κοινή επιστολή αλληλεγγύης προς το Charlie Hebdo και για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Η σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία ήταν ήδη στόχος μιας αιματηρής επίθεσης το 2015, απειλείται και πάλι από ριζοσπάστες μουσουλμάνους.

Υπενθυμίζεται πως το Charlie Hebdo αποφάσισε νωρίτερα αυτό το μήνα να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ που οδήγησαν στην επίθεση του 2015. Η αφορμή ήταν η δίκη των τρομοκρατών που ξεκίνησε στο Παρίσι.

Η δημοσίευση με την επανέκδοση των γελοιογραφιών εξαντλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά ακολούθησε και πάλι μια σειρά από απειλές από Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Σε δήλωση προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο διευθυντής του Charlie Hebdo, Ρις είπε: «Μετά την εκ νέου δημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, το Charlie Hebdo απειλείται και πάλι από τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι απειλές αποτελούν πραγματική πρόκληση στη δίκη για τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015».

Οι απειλές είναι πολύ συγκεκριμένες. Τη Δευτέρα, η διευθύντρια προσωπικού του Charlie Hebdo, Μαρίκα Μπρετ , είπε ότι το περιοδικό είναι επί του παρόντος στόχος ενός «παραισθησιογόνου μίσους» . Η Bret, η οποία αυτοαποκαλείται αριστερή, λέει ότι αισθάνεται εγκαταλειμμένη από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο στη Γαλλία.

Χθες, λοιπόν, τα γαλλικά ΜΜΕ ανταποκρίθηκαν με ένα κείμενο αλληλεγγύης προς το Charlie Hebdo. «Ποτέ πριν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία υπερασπίζονται συχνά αποκλίνουσες απόψεις δεν είχαν τη συνήθεια να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω μανιφέστων, απευθυνόμενοι επίσημα στο κοινό τους και τους συμπολίτες τους», ανέφερε η δήλωση. "Το κάνουμε τώρα, γιατί φαίνεται κρίσιμο για εμάς να επισημάνουμε τον κίνδυνο για μια από τις πιο σημαντικές αξίες της δημοκρατίας: την ελευθερία του λόγου".

Μια δημοσκόπηση του IFOP στις αρχές Σεπτεμβρίου δείχνει ότι το 69% των Μουσουλμάνων που ζουν στη Γαλλία πιστεύουν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Charlie Hebdo να δημοσιεύσει τα σκίτσα. Το 40% πιστεύει ότι το Κοράνι πρέπει να υπερισχύει του γαλλικού νόμου. Το 13% δεν είναι αρνητικό για τους τρομοκράτες που πραγματοποίησαν τις δολοφονίες το 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ