Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Το ύπουλο κόλπο του ISIS -Τι είναι η «τζιχάντ αγάπης»

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Έρως ανίκατε μάχαν, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Κι όντως ο έρωτας φαίνεται πως είναι ανίκητος στην μάχη. Μόνο που αυτή η μάχη είναι οδυνηρή. Τουλάχιστον 21 Χριστιανά κορίτσια έχουν εμπλακεί με τον Isis στην Ινδία μέσω της «τζιχάντ αγάπης»... Είναι μια μέθοδος με βάση την οποία φονταμενταλιστές “ξελογιάζουν” Χριστιανά κορίτσια, τα οποία τους ερωτεύονται, τα οδηγούν σε μεταστροφή στο Ισλάμ και κατόπιν τα καθιστούν ενεργά μέλη της τρομοκρατικής ομάδας!

Η νέα αυτή μέθοδος καταγράφεται πολύ έντονα στην Ινδία κυρίως. Μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν ισχυρούς θύλακες σε πολλά κρατίδια της Νότιας Ινδίας. Οι τρομοκρατικές τους μέθοδοι ανησυχούν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Κυρίως η λεγόμενη «τζιχάντ αγάπης» σύμφωνα με την οποία κάνουν τα Χριστιανά κορίτσια να τους ερωτευθούν, τα μεταστρέφουν στο Ισλάμ και τα καθιστούν ενεργούς τρομοκράτες.

Πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Υπηρεσία Ερευνών (NIA, ινδική μυστική υπηρεσία) συνέλαβε εννέα μέλη της Αλ Κάιντα. Όλοι οι συλληφθέντες προέρχονται από τη Δυτική Βεγγάλη. Έξι από αυτούς συνελήφθησαν σε συντονισμένη επιδρομή στο Murshidabad (Δυτική Βεγγάλη). Οι άλλοι τρεις συνελήφθησαν στο Permbavoor στην Κεράλα.

Πριν από τρεις ημέρες, σε ένα σχόλιο ενώπιον του Κοινοβουλίου στο Δελχί, το Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε την ενεργό συμμετοχή των μελών του IS στις πολιτείες της Νότιας Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της Κεράλα και της Καρνατάκα. Οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαιώνουν ότι πολλά άτομα έχουν πλέον ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα σε πολιτείες όπως η Κεράλα, η Καρνατάκα, η Τελεγκάνα, η Άντρα Πραντές, η Μαχαράστρα, το Ρατζαστάν, η Δυτική Βεγγάλη, και πολλές ακόμη. Η NIA έχει καταγράψει 17 υποθέσεις που σχετίζονται με την παρουσία μελών του IS σε κάποιες από αυτές τις περιοχές και έχει συλλάβει 122 άτομα.

Τοπικοί επίσκοποι εκπέμπουν σήμα κινδύνου καταγγέλλοντας ομόφωνα ότι Χριστιανά κορίτσια στοχεύονται από τρομοκράτες του ISIS και μέσω της προαναφερθείσης μεθόδου, ένας σημαντικός αριθμός - 21κορίτσια-, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας του Κεραλάν,  έχουν ενταχθεί στην τρομοκρατική ομάδα. Οι επίσκοποι προειδοποίησαν τον πληθυσμό και ιδιαίτερα τις χριστιανικές οικογένειες της Νότιας Ινδίας για την ύπαρξη της «τζιχάντ αγάπης». Αλλά η κυβέρνηση της Κεράλα υποβάθμισε το φαινόμενο. Βέβαια η «τζιχάντ αγάπης» δεν είναι νέο φαινόμενο. Έχει πρωτοαναφερθεί το 2009, αλλά εσχάτως έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών οι δράστες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα μέσα για να προσελκύσουν και να εκπαιδεύσουν νέους. Οι γονείς είναι αβοήθητοι, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν μεταξύ των συνομηλίκων, ιδίως στο σχολείο ή στις πανεπιστημιουπόλεις.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ανεργία συμβάλλει κυρίως στην αύξηση του αριθμού των μελών, αλλά υπερτονίζουν και τον ρόλο των κοινωνικών μέσων στα οποία ορισμένοι ιστότοποι τυλίγουν σταδιακά τον ιστό γύρω από τους νέους, σε σημείο να τους πείσουν να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ