Κόσμος

Ο...χρυσός στην Υεμένη έχει μεγάλα αυτιά και γκαρίζει

Ολοένα και αυξάνεται η ενασχόληση με τα γαϊδούρια στην πολύπαθη Υεμένη που μαστίζεται από τον πόλεμο, καθώς το ζώο έχει μετατραπεί σε... θησαυρό αφού έχει γίνει ένα εμπόρευμα υψηλής αξίας σε περίοδο κρίσης καυσίμων και νομισματικής κρίσης.

Οι κάτοικοι της Υεμένης κατέφυγαν στη χρήση γαϊδουριών για τη μεταφορά νερού και αγαθών, καθώς η σύγκρουση που έχει καταστρέψει την οικονομία για περισσότερα από πέντε χρόνια έχει διαλύσει τα πάντα.

"Όσο υψηλότερη είναι η τιμή των καυσίμων και το κόστος διαβίωσης, τόσο περισσότερη ζήτηση υπάρχει για τα γαϊδούρια", δήλωσε ο Αμπού Μοχάμεντ που ασχολείται με το αντικείμενο. 

Κανένα τμήμα της Υεμένης δεν έχει ξεφύγει από τη σύγκρουση. Εν τω μεταξύ, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός έχει καταστήσει τις περισσότερες προμήθειες λιγοστές και ακριβές. Καθώς η Υεμένη βυθίζεται βαθύτερα στην κρίση, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού των 29 εκατομμυρίων εξαρτώνται από την εξωτερική βοήθεια, σε αυτό που αποτελεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη γη.

Ένα λίτρο βενζίνης πωλείται τώρα 0,50 $, σε μια χώρα παραγωγής πετρελαίου όπου οι εκπαιδευτικοί κερδίζουν λιγότερα από 25 $ το μήνα.

Το νόμισμα της Υεμένης συνεχίζει να υποτιμάται - προς το παρόν είναι πάνω από 800 riyal σε δολάρια ΗΠΑ στη μαύρη αγορά, σε σύγκριση με 610 rials τον Ιανουάριο.

"Μερικές φορές η βενζίνη δεν μπορεί να βρεθεί για δύο εβδομάδες", δήλωσε ο Mohammed. "Οι άνθρωποι επιστρέφουν σε απλούστερες μεθόδους."

Ο 38χρονος πατέρας των εννέα παιδιών, στράφηκε σε εμπόριο γαϊδουριών πριν από δύο χρόνια αφού έχασε τη δουλειά του. Από τότε η επιχείρηση έχει αναπτυχθεί. Αγοράζει τα ζώα από την κοντινή επαρχία Abyan, όπου κοστίζουν λιγότερο και στη συνέχεια τα θέτει προς πώληση στο Aden. "Μπορούμε να κερδίσουμε μεταξύ 7.000 και 8.000 riyal την ημέρα, και δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα για να ταΐσουμε τα γαϊδούρια", είπε. «Πώς θα μπορούσα να ταΐσω τα παιδιά μου με το κόστος ζωής τόσο υψηλό; Ακόμα κι αν έψαχνα για άλλη δουλειά, δεν μπορώ να βρω», είπε.

Ένα γαϊδουράκι μπορεί τώρα να κοστίσει μεταξύ 70.000 και 100.000 riyal.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ