Ερντογάν
Κόσμος

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα

Σε πορεία υπερπληθωριστικού νομίσματος κινείται το τουρκικό νόμισμα καθώς σήμερα έσπασε με ορμή το ψυχολογικό όριο των 7,5 λιρών έναντι ενός δολαρίου και γλιστρά χαμηλότερα.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος λίγο μετά το άνοιγμα των αγορών στην Τουρκία επιδεινώθηκε ραγδαία ξεπερνώντας και το 7,55 πριν η κεντρική τράπεζα σπευσει να πουλήσει (δανεικά) δολάρια στις αγορές συναλλάγματος για να στηρίξει την ισοτιμία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόπειρα δεν είχε αίσιο τέλος.

Το κύμα πωλήσεων του τουρκικού νομίσματος είναι τέτοιο που αμέσως μετά την παρέμβαση της τουρκικής τράπεζας, καταγραφηκε νέα υποχώρηση στην ισοτιμία (ανοδική γραμμή στα αριστερά του παρακάτω διαγράμματος του αντίστροφου ζεύγους TRYUSD), επαναφέροντας την κοντά στα χειρότερα επίπεδα της μέρας.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από 21% της αξίας του μόνο φέτος, και παρά την δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων στο βωμό της στήριξής της.

Τώρα ο Ερντογάν πρέπει να βρει τρόπο να επιστρέψει τα δανεικά δολάρια, ένας στόχος που γίνεται πιο δύσκολος μετά και την υποβάθμιση από τη Moody’s του τραπεζικού συστήματος που κάνει την προμήθεια δολαρίων πιο ακριβή και πιο δύσκολη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ