Κόσμος

Τουρκικό πογκρόμ κατά των Χριστιανών με την Δύση να σφυρίζει αδιάφορα (ΒΙΝΤΕΟ)

Το γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και καιρό πως η Αγιά Σοφιά ήταν μόνο η αρχή και πως καίγονται χριστιανικά χωριά στην Τουρκία

Εκπέμψαμε εκ νέου σήμα κινδύνου προ μηνός για το σχέδιο εξόντωσης και το πως στα βάθη της Τουρκίας συνεχίζεται η “εκκαθάριση” των Χριστιανών

Από τις αρχές του 2020, τουλάχιστον 25 χωριά στο βόρειο Ιράκ έχουν αδειάσει. Τους βομβαρδισμούς, ακολούθησαν πυρκαγιές, κατέστρεψαν φυτά, σπίτια και νεκροταφεία. Ένα σενάριο παρόμοιο με εκείνο της δεκαετίας του 1980. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν, ακριβώς επειδή ήταν κοντά σε περιοχές που ελέγχονται από το PKK.

Αναλυτικότερα ο φόβος αυξάνεται μεταξύ των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των Xριστιανών, του Ιρακινού Κουρδιστάν κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, περιοχή πυο έχει μετατραπεί σε σκηνή βαρέων επιθέσεων της αεροπορικής δύναμης της Άγκυρας εναντίον στόχων του PKK στα χωριά της επαρχίας βόρεια του Ντουχόκ. Ο π.Σαμίρ Γιουσέφ, ιερέας της μητρόπολης Αμαντίγια λέει πως "για μήνες βομβάρδισαν τα βουνά μας για να σκοτώσουν τα μέλη του ΡΚΚ ή να επιτεθούν στους Κούρδους, ανεξάρτητα από το αν έχουν όπλα, φαγητό ή οτιδήποτε άλλο".

Ο ενοριακός ιερέας σημειώνει πως η βία έχει ενταθεί την τελευταία περίοδο, όπως αποδεικνύεται από το βίντεο που δημοσιεύθηκε: "Τον τελευταίο μήνα - εξηγεί - σκότωσαν πολλούς ανθρώπους, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν κοντά σε ελεγχόμενες περιοχές από το PKK. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι βομβιστικές επιθέσεις έπληξαν επίσης τα σπίτια του άμαχου πληθυσμού. Την περασμένη εβδομάδα, χτύπησαν ένα αυτοκίνητο που μετέφερε βοήθεια κοντά στο χριστιανικό χωριό Araden”υποστηρίζει.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εκατοντάδες Χριστιανοί από τη Μοσούλη και την πεδιάδα της Νινευή, που διέφυγαν το 2014 μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να ζουν στην περιοχή σήμερα. «Επιτέθηκαν σε πολλά αυτοκίνητα - συνεχίζει - επίσης στο δρόμο κοντά στην Amadya. Στην περιοχή υπάρχει ένα μέρος, πίσω από τα βουνά, όπου υπάρχουν μερικά χριστιανικά χωριά που οι Τούρκοι βομβάρδισαν με μεγαλύτερη ένταση. Το ίδιο ισχύει για άλλα χωριά στο Ζάχο. Έχω νέα για οικογένειες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από αυτές τις επιθέσεις». Ο ίδιος ελπίζει σε μια έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βαγδάτης εναντίον της Τουρκίας για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ορισμένους τοπικούς εμπειρογνώμονες, μεταξύ των περισσότερο επηρεασμένων περιοχών είναι τα χριστιανικά χωριά Chalik, Bersiveh και Sharanish. Ο στόχος αυτών των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι να κάνουν τους κατοίκους να φύγουν από αυτές τις περιοχές, προκειμένου να δημιουργήσουν τουρκικές βάσεις από τις οποίες θα ξεκινήσουν στοχευμένες επίγειες επιχειρήσεις εναντίον στοιχείων του PKK.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ