τουρκικό αεροπλανοφόρο
Κόσμος

Bloomberg: Η Τουρκία πιστεύει ότι είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο

H ναυτική παρουσία του Ερντογάν στην περιοχή και οι προκλητικές κινήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο αποκαλύπτουν σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Bloomberg την έκταση των φιλοδοξιών του Τούρκου προέδρου.

Το Bloomberg σχολιάζει ότι οι ρίζες των εντάσεων στην περιοχή είναι βαθύτερες, με τον Ερντογάν να θέλει να επιβεβαιώσει το στάτους της χώρας του ως μουσουλμανικής περιφερειακής δύναμης, η οποία έχει τη δυνατότητα να σταθεί απέναντι σε Ευρώπη, Ρωσία και ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενισχυμένο από νέα, εγχώρια παραγόμενα πλοία και υποβρύχια, το ναυτικό έχει ήδη βοηθήσει τον Ερντογάν να προβάλει τη δύναμή του στο εξωτερικό. Παράλληλα μεγαλύτερες φρεγάτες, αλλά και ένα αεραπλονοφόρο 27.000 τόνων αναμένεται να προστεθούν στον στόλο έως το επόμενο έτος, αναφέρει το Bloomberg.

«Κάτω από την επιφάνεια βρίσκεται η ιδέα ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια» σχολιάζει ο Ryan Gingeras, καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας στη σχολή Naval Postgraduate School της Καλιφόρνια και ειδικός σε τουρκικά ζητήματα.

Ο Ερντογάν στο όνομα της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» από δυτικούς προμηθευτές, έχει θέσει ως στόχο έως το 2023 η Τουρκία να παράγει η ίδια όλο τον αμυντικό εξοπλισμό της. «Δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλει κανείς εάν η δοκιμαζόμενη οικονομία μπορεί να αντέξει τις φιλοδοξίες του για ανάδειξη της χώρας σε μεγάλη δύναμη, ενώ και η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις για τις τουρκικές δραστηριότητες στην περιοχή» τονίζει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ