Κόσμος

Προκαλεί Τούρκος ερευνητής: Εκατοντάδες τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες σε ευρωπαϊκές χώρες που ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

Περίπου ένα μήνα μετά τη μετατροπή του μνημείου ορόσημου της Κωνσταντινούπολης, της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικό οίκο προσευχής, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διέταξε τώρα να μετατραπεί σε τζαμί μια ακόμη Ορθόδοξη Εκκλησία, στην Μονή Χώρας.

Με φόντο το ευρύ κύμα διαμαρτυριών από τις πρόσφατες αυτές μετατροπές Εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία περνάει στην αντεπίθεση αι έκρινε σκόπιμο να.... υπενθυμίσει ότι στις ευρωπαϊκές χώρες που αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, περισσότερα από 300 τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αρχιτέκτονα Μεχμέτ Εμίν Γιλμάζ, στα Βαλκάνια, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Κριμαία, την Αρμενία, τη Γεωργία και ακόμη και την Αλγερία, 329 μουσουλμανικά θρησκευτικά κτίρια έχουν γίνει εκκλησίες.. Ο ερευνητής αναφέρεται σε αυτά τα κτίρια ως πραγματικά τζαμιά για προσευχές, με μιναρές, μαυσωλεία και θεολογικές σχολές. Ο Yilmaz συλλέγει αυτές τις πληροφορίες για δέκα χρόνια, μελετώντας την κατάσταση σε 18 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, μόνο στη Βουλγαρία 117 τζαμιά, μετατράπηκαν σε εκκλησίες και τρεις πύργοι ρολογιών σε καμπαναριά. Στην Κροατία, σύμφωνα με τον Τούρκο ερευνητή, την ίδια μοίρα είχαν οκτώ τζαμιά και ένας πύργος, στην Κριμαία έξι τζαμιά και ένα μαυσωλείο, στο Κοσσυφοπέδιο ένα τζαμί έγινε εκκλησία και ένας πύργος καμπαναριό. «Στην Ουκρανία, δύο τζαμιά έχουν μετατραπεί σε εκκλησίες και ένα μιναρές σε καμπαναριό», δήλωσε ο ιστορικός. “Στα Σκόπια, παρόμοιες μετατροπές πραγματοποιήθηκαν με τρία τζαμιά, δύο μαυσωλεία και δύο πύργους ρολογιών. Στη Σερβία, 15 τζαμιά, δύο μαυσωλεία και ακόμη και ένα καραβανσεράι έχουν γίνει εκκλησίες. Τρία τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά την αυστριακή κατοχή” διατείνεται.

Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Γιλμάζ, στην Αρμενία άνοιξαν εκκλησίες σε δύο τζαμιά, στη Ρουμανία σε πέντε, στη Μολδαβία σε τέσσερα. Ακόμα και στην κυρίως μουσουλμανική Αλγερία, τρία τζαμιά μετατράπηκαν σε εκκλησίες κατά τη διάρκεια της γαλλικής κυριαρχίας.

Όσον αφορά την Ουγγαρία, 23 τζαμιά, 5 μαυσωλεία, ένα μουσουλμανικό σχολείο και ακόμη και ένα κτίριο δημόσιων λουτρών μετατράπηκαν σε εκκλησίες. Ταυτόχρονα, σημειώνει ο Γιλμάζ, οι Ούγγροι παραμένουν το μόνο ευρωπαϊκό έθνος που δεν εμπλέκεται άμεσα σε αυτούς τους μετασχηματισμούς: η μεταφορά ισλαμικών κτηρίων σε χριστιανούς εκεί πραγματοποιήθηκε κατά τα χρόνια της αυστριακής κυριαρχίας.

Ένας μεγάλος αριθμός μνημείων της οθωμανικής θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, που μετατράπηκαν σε εκκλησίες, βρίσκονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ερευνητή, κι αυτά είναι 74 τζαμιά, 19 μαυσωλεία και ένας μιναρές. Πέντε ακόμη μιναρέδες έγιναν καμπαναριά στην χώρα μας, λέει.

Ένα σημαντικό μέρος των ισλαμικών θρησκευτικών κτιρίων σε χώρες που είχαν απελευθερωθεί από την οθωμανική κυριαρχία καταστράφηκαν απλώς. Έτσι, σε ένα βράδυ μόνο το 1878, ανατίναξαν επτά μιναρέδες στη Σόφια, δήλωσε ο ερευνητής σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Το βιβλίο του Μεχμέτ Γιλμάζ "Τουρκικά μνημεία μετατράπηκε σε εκκλησίες" πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ